BiHTadiću je Zakon o Ustavnom sudu test za FBiH, Muslić podsjeća na...

Tadiću je Zakon o Ustavnom sudu test za FBiH, Muslić podsjeća na član 6

Nova politička kriza u bh. institucijama?! Potezi stranaca? Ko generira destabilizaciju? Hoće li predstavnici iz Republike Srpske realizirati aktivnosti koje najavljuju i planiraju? Kako uspostaviti vladavinu prava?

Gosti Plenuma bili su: Albin Muslić, Ognjen Tadić, Edin Ramić.

Na pitanje može li biti postignut kompromis kada je riječ o zakonima o sudovima i Ustavnom sudu BiH, Tadić je kazao da ‘dok se pitanje Ustavnog suda ne riješi i ne stavi na dnevni red, sve ostalo nema smisla da se priča’.

“Pitanje Ustavnog suda je mjera stvari. Pripada tom spisku od 14 tačaka vezanih za EU. Pokazala je Republika Srpska na ovih pet pitanja da ona nije sporna za dogovor. Zakon o Ustavnom sudu nije test za Republiku Srpsku. On je test za federalne partnere. Ako ne prođu taj test, RS pere ruke od te krize koju namjerno stvaraju”, naveo je Tadić.

Muslić kaže da je Ustav BiH jasan: “Da bi se izmijenila struktura Ustavnog suda BiH, mora se izmijeniti i član 6 Ustava BiH“. Sve drugo što možemo tretirati zakonom, ne može utjecati na pravni status stranih sudija”.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE