FOTO: Tabhanska džamija do ramazana u novom ruhu

4427
Tabhanska džamija - najljepši ukras visočke čaršije

Nakon dugogodišnjih radova i obnove kompletne džamije, do početka mjeseca ramazana Tabhanska džamija, koja je i jedan od simbola visočke čaršije, trebala bi biti upotpunosti obnovljena i uređena. Proteklih dana izvođeni su radovi na šadrvanu koji se nalazi u haremu džamije, kao i radovi u samom haremu, tako da je do kraja radova ostalo postavljanje ograde oko šadrvana, završetak radova u haremu, te fini radovi oko same džamije.

Šadrvan u haremu džamije
Šadrvan u haremu džamije

Podsjećamo, Tabhanska džamija je 2003. godine proglašena Nacionalnim spomenikom BiH, a 2005. godine počeli su radovi na njenoj obnovi u saradnji s Vladom FBiH, Federalnim zavodom za zaštitu spomenika BiH, Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Medžlisom IZ Visoko, Općinom Visoko i Zavičajnim muzejom Visoko.

Unutrašnjost harema
Unutrašnjost harema

tabhana (4)

Do sada je u potpunosti urađena obnova unutrašnjosti džamije, obnovljena je mimbera, proteklih dana se kraju privode radovi oko džamijskog šadrvana, a postavljena je i ograda oko džamije, te kaldrma u haremu. Osim pobrojanog obnovljena je i abdesthana, a ostali su još sitni vanjski radovi, postavljanje klupa, cvijetnjaka, kamenog praga na ulazu, te kaldrmisanje dijela harema.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.