NaslovnicaPreporukaSZO uvodi naz...

SZO uvodi naziv “mpox” za majmunske boginje

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da će početi upotrebljavati novi izraz “mpox” kao sinonim za majmunske boginje kako bi se izbjegao “rasistički i stigmatizirajući jezik” povezan sa starim nazivom bolesti.

“Kada se epidemija majmunskih boginja proširila ranije ove godine, uočen je rasistički i stigmatizirajući jezik na internetu, u drugim okruženjima i u nekim zajednicama i o tome je obaviješten SZO”, navodi se u saopštenju UN-ove agencije i napominje da je odluka donesena nakon konsultacija s globalnim stručnjacima.

SZO je objavio da će se oba naziva istodobno upotrebljavati u periodu od godinu dana, a izraz “majmunske boginje” postupno će se izbacivati iz upotrebe.

Organizacija je početkom godine pokrenula javne konsultacije s ciljem pronalaska novog naziva za bolest. Jedan od popularnijih prijedloga bio je naziv “mpox”.

“SZO će usvojiti termin mpox u svojim komunikacijama i ohrabruje druge da slijede ove preporuke kako bi sveli na najmanju moguću mjeru bilo kakav tekući negativni utjecaj sadašnjeg naziva i usvajanja novog imena”, naveli su iz organizacije.

Majmunske boginje nisu nova bolest. Virus je prvobitno otkriven kod majmuna 1958. godine, odakle je i nastalo njegovo ime. Prvi ljudski slučaj zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo 1970. godine.

Majmunske boginje se šire bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom. Može početi groznicom, povećanjem limfnih čvorova, bolovima u leđima i mišićima prije nego što se pojavi osip na koži.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.