NaslovnicaSvijetSvjetski lide...

Svjetski lideri iskazuju poštovanje i izraze saučešća

Nakon smrti kraljice Elizabete II, brojni svjetski lider odali su poštovanje i slali poruke utjehe.

– Naša srca i naše misli su s članovima kraljičine porodice i narodom Ujedinjenog Kraljevstva – saopćila je Bijela Kuća.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, samo je postavio sliku Njenog Veličanstva na Twitter.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je saučešće.

– Sa dubokom tugom saznali smo za smrt Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. U ime naroda Ukrajine izražavamo iskreno saučešće kraljevskoj porodici, cijeloj Ujedinjenom Kraljevstvu i Commonwealthu zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama – napisao je ukrajinski predsjednik na Twitteru.

Indijski premijer Narendra Modi također je izrazio žaljenje.

– Imao sam nezaboravne sastanke sa Njenim Veličanstvom kraljicom Elizabetom II tokom mojih posjeta Velikoj Britaniji 2015. i 2018. Nikada neću zaboraviti njenu toplinu i ljubaznost. Tokom jednog od sastanaka pokazala mi je maramicu koju joj je Mahatma Gandhi poklonio na njenom vjenčanju. Uvijek ću cijeniti taj gest – kazao je Modi.

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, rekla je da je “malo onih koji su oblikovali globalnu historiju poput Njenog Veličanstva kraljice Elizabete II. Njena neraskidiva predanost dužnosti i služenja bila je primjer za sve.”

– Svijet tuguje s njenim narodom u Ujedinjenom Kraljevstvu i šire. Ona je zaista bila kraljica Elizabeta Velika. Neka počiva u miru – kazala je Metsola.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.