Svjetski dan oralnog zdravlja – 20. mart

SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA, 20.03.2017. GODINE

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta svake godine, kako bi se promovisalo poboljšanje oralnog zdravlja širom svijeta.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja organizuje interaktivno predavanje i radionicu uprostorijama Vrtića Radost JU za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica 17.03.2017. godineu 10:00 sati.

Dr. Maida Terzić će djeci približiti značaj oralnog zdravlja. Prezentovat će se način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice izuba, uz razgovor s njima, te video materijale namijenjene za ovu svrhu.

 

Služba za školsku higijenu  Instituta za zdravlje i sigurnost hrane provodit će planiranom dinamikom tokom ove školske godine edukaciju o oralnoj higijeni u svim vrtićima na područjuZeničko-dobojskog kantona.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend CURAPROX koji je podržao akciju Instituta tako što je donirao četkice i diplome za sve mališane preškolskog uzrasta u vrtićima širom Zeničko-dobojskog kantona.

Pravilno i temeljito perite zube četkicom te koristite konac za zube ili međuzubnu četkicu, kao i rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno.Redovno mijenjajte četkicu.Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje – zdravi zubi su zdrav život.

Institut za zdravlje i sigurnost hraneZenica

Služba za školsku higijenu

Virtuelni centar za promociju zdravlja i prevenciju