Svjetski dan dobrote

13. novembar Svjetski dan dobrote – odličan razlog da danas drugima poklonimo više pažnje i dobrote!

Danas je dan da nekome poklonite cvijet, širok osmjeh, zagrljaj i zajedno proslavite jedan od najvažnijih datuma u godini.

Svjetski pokret za dobrotu je 1998. godine prvi put obilježio ovaj datum, a od tada se on proslavlja širom svijeta. Ovaj značajan datum nije odmah osvojio planetu, već to čini postepeno – najprije je obilježen u Japanu, zatim u Kanadi, Australiji, Nigeriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zatimu Singapuru, Italiji, Indiji itd. Polako, ali sigurno, razmevanje značaja dobrote širi se svijetom.

Osnovna svrha održavanja brojnih akcija u čast dobroti jeste shvatanje da je neophodno da pogledamo izvan i dalje od sebe, daleko od granica svojih zemalja i zaključivanje da smo svi, zapravo, građani svijeta.

Dobri budite prije svega prema sebi. Praštajte sebi svoje greške, prihvatajte svoje mane, pokušajte da budete dobri prema svojim osjećanjima. Najvjerodostojnija ekspresija dobrote je – davanje. Zato dajte drugima – osmijeh, novac, dobar savjet, dobru knjigu, preporučite dobru muziku.

Budite dobri prema svojoj zemlji. Poštujte je i cijenite. Dobri prema roditeljima, sestri, bratu, prijateljima. Najteže je biti dobar prema neznancu – proscu na ulici, dekici u autobusu, bakici u supermaketu. Dobrota će vas učiniti boljim čovjekom i na kraju života navesti vas na zaključak da niste živjeli uzalud i da vam je život ipak bio ispunjen smislom koji mu je vaša dobrota dala.

BUka