NaslovnicaZDKINZ: Svjetski...

INZ: Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježen u jedanaest općina ZDK

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se i ove godine obilježava 14. novembra, desetu godinu zaredom po preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu, organizovao je danas niz promotivnih aktivnosti u jedanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona.

Besplatno mjerenje šećera u krvi organizovano je u Varešu, Maglaju, Visokom, Brezi, Kaknju, Žepču, Usori, Zavidovićima, Olovu, Doboj Jugu i Zenici. Centralni skup je održan u Varešu, u Centru za kulturu.

Početku akcije prisustvovali su predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Saveza dijabetičara u ZDK. Pregledi i mjerenja u općinama ZDK su obavljeni uz saradnju sa kompanijom Salvus BH, čije osoblje je na više lokacija dodatno vršilo mjerenja mineralno-vitaminskog statusa građana, uz sugestije šta je potrebno poduzeti na tom planu.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti u svijetu za ovu, 2018., godinu je “Obitelj i dijabetes”. Kampanja ukazuje na važnost obrazovanja i učešća cijele porodice u organizaciji normalnog života dijabetičara, ali i prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

Šećerna bolest ili dijabetes mellitus je hronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može djelotvorno upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji omogućuje stanicama preuzimanje šećera iz krvi i njegovu preradu u energiju.

Više od 425 miliona ljudi trenutno živi sa dijabetesom. Većina ovih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri spriječava kroz redovnu fizičku aktivnost, zdravu i uravnoteženu ishranu, te promociju zdravog životnog okruženja.

-Sve porodice su potencijalno pogođene dijabetesom, tako da je svijest o znacima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa od vitalnog značaja za rano otkrivanje. Dokazano je da porodična podrška u brizi o dijabetesu ima značajan efekat u poboljšanju zdravstvenih rezultata za ljude sa dijabetesom. Stoga je važno da se edukacijom i podrškom pristupi svim osobama sa dijabetesom i njihovim porodicama kako bi se smanjio emocionalni uticaj bolesti koja može rezultirati negativnim kvalitetom života, kaže dr. Elma Kuduzović, koordinatorica Centra za promociju zdravlja u INZ.

Gotovo  70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2 može se spriječiti ili odložiti usvajanjem zdravijeg načina života, što je ekvivalentno broju do 160 miliona slučajeva do 2040. godine.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.