Svjetski, a naši: Podrumi Vukoje 1982 i restoran Toplik proslavili uspješnu godinu

2

Bosanskohercegovački vinari u godini iza nas postigli su zapažene rezultate, a to se posebno odnosi na Podrume Vukoje 1982, koji su prigodnom manifestacijom obilježili kraj uspješne godine.

U restoranu “Toplik”, koji spada u red najboljih u Bosni i Hercegovini, oni su održali druženje sa novinarima, gdje su sumirali brojne uspjehe i osvojene nagrade, te najavili planove za naredni period.

– Na početku želim da poručim da kupujemo domaće, jer imamo vrhunske proizvode. Vinari u BiH su se prije nekoliko godina udružili i već sada imamo odlične rezultate. Za Podrume Vukoje 1982 godina na izmaku bila je do sada najuspješnija. Osvojili smo brojne nagrade širom svijeta. Drago nam je što smo svoje proizvode predstavili zajedno sa najpoznatijim svjetskim vinarijama, kakve su francuske Maison Champagne, Drappier, Rolly Gassmann i Joseph Perrier, italijanske Antinori, Ornellaia, Cantina Terlan, Capanelle, austrijska Sepp Moser… Kada u takvoj konkurenciji osvojite nagrade, onda stvarno imate razloga za sreću.

Ponosni smo na naše vino Tribunia crvena 2018, koje je osvojilo zlatnu medalju na dvadesetom izdanju nadmetanja vina od sorti Merlot i Cabernet u italijanskom gradu Bergamu. Tribunia crvena pobrala je simpatije i novinarskog žirija, dobivši nagradu Premio della stampa. Na ovogodišnjem IWSC-u (International Wine & Spirit Competition) u Londonu naša grozda muskat (ocjena 98 bodova) osvojila je trofej u kategoriji “marc brandy” i našla se na listi najboljih destilata, te je proglašena za najbolji destilat od grožđa na svijetu za 2024. Ovo je veliko priznanje za nas i potvrda da se uloženi trud i rad isplate – kaže Radovan Vukoje, vlasnik Podruma Vukoje 1982 i predsjednik vinara Bosne i Hercegovine, udruženja koje djeluje kao grupacija u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH.

Vukoje je istakao da je pred njima težak zadatak da u narednom periodu ponove uspjeh iz 2024. godine.

– Rezultati u 2024. su velika čast, ali i obaveza da i naredne godine nastavimo sa nizom priznanja za vina i destilate. Očekuju nas prvi sajmovi van regiona i za maslinova ulja, a, poslije izuzetne berbe koju smo imali u masleniku u Zasad polju, i tu se nadamo velikim međunarodnim priznanjima. Takođe, ove godine širimo ponudu našeg turističkog dijela sa event centrom u Zasad polju, koji će, pored destilerija Aperitivo bar i shopa, biti značajna tačka na mapi hercegovačke vinske ceste – podcrtao je Vukoje.

Prisutnim novinarima obratio se i Stefan Jovančić, vlasnik restorana “Toplik”, koji je jedan od najpoznatijih ugostiteljskih objekata u cijeloj sarajevskoj regiji, a koji je 2009. godine od Udruženja hotelijera i turizmologa BiH nagrađen prestižnom nagradom “Zlatna kruna” za restoran sa najboljim vlastitim uzgojem ribe na prostoru cijele BiH.

– Drago nam je zbog uspjeha vinarije Vukoje. Naše porodice već decenijama uspješno sarađuju i svaki njihov uspjeh je i naš. Iza nas je veoma uspješna godina u kojoj smo premašili zacrtane planove. I dalje se borimo sa poskupljenjem roba i radne snage. Trenutno imamo više od 30 zaposlenih. Možemo reći da držimo cijenu porcije ribe, tako da su dvije svježe ribe iz našeg ribnjaka sa prilogom 17 KM i ova cijena je stalna već par godina. U trendu poskupljenja trudimo se da zadržimo makar ono po čemu smo prepoznatljivi godinama i na osnovu toga i imamo iste goste koji se vraćaju već skoro 30 godina – konstatovao je Stefan Jovančić.

Kako je dodao, “Toplik” je unaprijedio uslugu i sada gostima pruža doživljaj fine dining večere, organizuje seminare, team buildinge za firme i grupe do 50 ljudi.

– To smo sve postigli sa proširenjem kapaciteta tj. u okviru koncepta Village Resort, u okviru koga se nalaze apartmani, smještajni kapaciteti, vinoteka, cigar lounge, prostor za seminare, konferencije i degustacije. A la cart restoran posluje u istom obliku i sa istom ponudom od 1997. godine, a to je svježa riba iz naših ribnjaka i neizostavna već poznata Toplik tradicionalna kuhinja – kaže Jovančić.