Sviranjem na ulicama Zenice Baručija prolaznicima želi pokazati sve čari violine

762

Mladi muzičar Irhad Baručija svira violinu na ulicama Zenice i na taj način među prolaznicima promoviše ovaj instrument koji u BiH nije toliko popularan.

Baručija je rekao za bh. novinsku agenciju Patria kako je svjestan da u BiH malo ljudi ima priliku čuti ovaj instrument kao i klasičnu muziku uopšte, zbog čega on izlazi svirati na ulici kako bi prolaznicima pokazao sve čari violine.

– Na isti način violinu među slučajnim prolaznicima promovišu i veliki muzičari Edin Karamazov i Tvrtko Barač. Meni se to svidjelo i sada i ja želim dati doprinos – kaže Baručija.

Osnovnu i srednju muzičku školu Baručija je završio u Zenici a visoko muzičko obrazovanje uči na Muzičkoj akadamiji u Sarajevu.

– Kada sam krenuo da upišem osnovnu muzičku školu, htio sam da naučim da sviram gitaru. Međutim, sudbina me odvela u drugom pravcu – ušao sam kroz vrata na kojima je pisalo violina i nakon nekoliko časova ja sam se zaljubio u ovaj instrument – prisjeća se Baručija.

Prolaznici u Zenici oduševljeni su preformansima ovog mladog muzičara. Na Baručijino: “Da li želite da vam nešto odsviram” jedan prolaznik je odgovorio “Želim samo da nastaviš svirati, ti činiš ovaj grad ljepšim”, piše NAP.

Komentari

komentara