NaslovnicaZanimljivostiŠvicarska naj...

Švicarska najsretnija zemlja svijeta, BiH na 96. mjestu

Švicarska je najsretnija zemlja svijeta, navodi se u novom UN-ovom globalnom izvještaju o sreći kojim se pokušava utvrditi razina sreće u 158 zemalja svijeta, među kojima je Bosna i Hercegovina zauzela 96. mjesto.

UN-ova inicijativa ‘Mreža rješenja za održivi razvoj’ objavila je svoje četvrto godišnji izvješće o sreći u svijetu, uz koji je navedena i tabela zemalja po tome koliko su njihovi građani sretni. Lista je sastavljena na temelju Gallupovog globalnog istraživanja u više od 158 država, a ispitanici su stupanj sreće ocijenjivali od 0 do 10, pri čemu nula predstavlja najgori, a desetka najbolji mogući život.

Najsretniji su stanovnici Švicarske (prosječna ocjena 7,58), slijede Islanđani (7,56), Danci (7,52), Norvežani (7,51) i Kanađani (7,42). Od susjednih zemalja najbolje rangirana je Hrvatska je na 62. mjestu , Crna Gora 83.(5,19), Srbija 87.(5,12) mjesto… Od zemalja EU-a nesretnijima od Hrvata smatraju se i Bugari, Grci, Latvijci, Portugalci i Rumunji. Najnesretnijih pet država na svijetu su Ruanda (3,46), Benin (3,34), Sirija (3,00), Burundi (2,90) i Togo (2,83). Svjetski izvještaj o sreći za 2015. uključuje i analizu s područja gospodarstva, psihologije, zdravlja, BDP-a po glavi stanovnika, društvene podrške, očekivane životne dobi, percepcije korupcije i solidarnosti sugrađana. Prvi izvještaj UN-a o stanju sreće u svijetu 2012. izazvao je veliku pažnju medija jer bio prvi pokušaj da se utvrdi stanje globalne sreće. Urednik izvještaja profesor John F. Helliwell sa univerziteta British Columbia rekao je u č da su on i ostali autori zadovoljni što sve više vlada u svijetu gleda sreću i dobrobit kao mjere za ostvarenje nacionalnog napretka.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.