NaslovnicaSvijetŠvicarci podr...

Švicarci podržali ograničenje reklamiranja duhana

Švicarci su danas dali zeleno svjetlo na referendumu za zabranu reklama duhana koje dopiru do djece ili adolescenata, pokazuju preliminarni zvanični rezultati potvrđujući ranije nezvanične projekcije.

Kancelarija savezne vlade saopštila je da je “za” zabranu glasalo 54 posto glasača, kao i većina kantona. Konačni rezultati se očekuju večeras.

“Jako smo zadovoljni, narod je, ipak, shvatio da je zdravlje važnije od ekonomskih interesa”, rekla je za France Press predstavnica Lige protiv raka.

Prema prvim zvaničnim rezultatima, Švicarci su odbili da zabrane eksperimente nad životinjama i ljudima s gotovo 80 posto, o čemu su se također izjašnjavali.

Švicarci su već odbacili tri inicijative za tu zabranu, 1985. sa 70 posto glasova, 1992. sa 56 posto i 1993. sa 72 posto.

Švicarci su prema prvim zvaničnim rezultatima odbacili sa više od 56 posto i novi zakon koji predviđa dodatne mjere podrške za medije, zbog pada prihoda od oglašavanja.

Protivnici tog zakona su ga osudili kao “krađu državne kase”, koja čini da mediji postaju zavisni od države i od koga će profitirati velike medijske grupe.

Ali, ocjenjuje se da je javno zdravlje danas pobijedilo industriju duhana. Švicarska, gdje svaka četvrta osoba puši, do sada je imala vrlo popustljive zakone oko oglašavanja duhana, prije svega zbog vrlo jakog lobiranja najvećih proizvođača cigareta na svijetu koji tu imaju svoje sjedište.

Novi tekst predviđa zabranu svih reklama o duhanu koju djeca ili adolescenti mogu vidjeti, naprimjer, u štampi, na plakatama ili na internetu, u bioskopima ili tokom demonstracija. Ista pravila se primjenjuju i na elektronske cigarete. Reklame koje su upućene samo odraslim, naprimjer, u emailovima, ostaju dozvoljene.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.