NaslovnicaLokalne TemeSvestrani Vis...

Svestrani Visočanin Mahir Burić levhama ukrašava domove širom svijeta, a ezanom i ilahijama otključava srca

Kada je u mektebu ispisao prve levhe, Visočanin Mahir Burić nije ni sanjao da će njegova umjetnička djela za svega nekoliko godina ukrašavati brojne domove širom naše zemlje, ali i svijeta.

Prvi kaligrafski radovi nastali su dok je još kao dijete pohađao mekteb, a danas kaže kako je kaligrafija ušla u njegovo srce, postala strast i da život ne bi mogao zamisliti bez kaligrafije. Kaligafija je danas jedna od najpopularnijih umjetnosti u svijetu, a za izradu jedne levhe potrebno je mnogo motivacije i rada.

– Prije svega volim da izrada potraje što duže, uživam u tome, a najviše vremena ode na projektovanje, odabir papira, boje, ukrasa i okvira, što su detalji koji čine kaligrafski rad prelijepim. – priča nam Mahir.

Foto: Dnevni Avaz

 

Još kao mali imao je veliku kušnju, tačnije bolest desne ruke, koja je Mahiru i njegovoj porodici donijela mnogo boli i tuge. Danas, bolest je iza Mahira, a njegove ruke izrađuju predivne levhe.

– Allah dž.š je dao da nakon toliko bola i tuge istom tom desnom rukom ispisujem riječi Allaha dž.š i Muhammeda a.s što je najbolji dokaz za riječi Uzvišenog Allaha iz Kur'ana „Zaista s mukom je slast“. I meni je tako bilo, poslije svega Allah mi je dao slast i počastio me da se bavim kaligrafijom, te mi usadio u srce ovu ljubav. – ispričao nam je Mahir.

Kao i svakom umjetniku i Mahiru je potrebna inspiracija za njegova djela.

– Ramazan je velika inspiracija i u ovom mjesecu su nastala moja najljepša djela. A levhe nose i posebnu poruku, one su podsjetnik za činjenje dobrim djela. Živimo u brzom vremenu i često zaboravimo na molitvu, a onda kada vidimo levhe koje nas okružuju u našim domovima, one nas podsjete na ibadet i zikr. Levhe su naši putokazi koji nas podsjećaju na vjeru, na Allaha dž.š. – kazao nam je Mahir.

Foto: Dnevni Avaz

Pored kaligrafije Mahir voli da prouči ezan, ali i ilahije, a njegov ezan koji je snimio i postavio na internet, sa najvišeg visočkog brda Visočice, imao je stotine hiljada pregleda, ali i jednu jako zanimljivu pohvalu.

– Dobio sam informaciju da je moj ezan pogledao i glavni imam Kabe i pohvalio ga. – otkrio nam je Mahir, te na kraju poslao poruku i mladim ljudima.

– Sve što radite, radite iz ljubavi. Postoje teški trenuci, ali svaki posao koji radite iz ljubavi, Allah će dati i svoju nafaku. – poručio je mladi visočki kaligraf, Mahir Burić.

 

Visoko.co.ba/Dnevni Avaz/N. Smajović

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.