PreporukaLikeSveštenik odgovorio javnosti: Nisam se ja doslovno žalio na kvalitet heroina, pa...

Sveštenik odgovorio javnosti: Nisam se ja doslovno žalio na kvalitet heroina, pa na šta bi to ličilo

Snimak crnogorskog sveštenika, oca Rafaila koji je tokom svoje propovijedi govorio o kvalitetu vode i heroina postao je hit na mrežama.

Pop tvrdi da je sporna rečenica istrgnuta iz konteksta, pa kaže da treba pročitati cijelu propovijed da bi se ista shvatila. Evo pune izjave – pa procijenite sami:

„Šta se dešava sa čovjekom, porodicom, gradom, narodom koji odbaci blagoslov, a odbacuje ga svaki čovjek, svaka porodica, svaki grad i svaki narod koji ne posjećuje crkvu božju, liturgiju božanstvenu, jer šta će Gospodu poštovanje tamo iza nekakvih ćoškova, tamo ispod nekakvih dimnjaka, sulundara na ovaj ili onaj način, po ovom ili onom predanju? Koga ti to poštuješ, gdje si ti to mene našao tamo, ja sam u crkvi, ja sam u liturgiji, tamo možeš i glas da mi čuješ, tamo možeš i tijelo da mi nađeš, da ga primiš, da se najedeš i da se napiješ, ako me tamo ne poštuješ, ne poštuješ ni mene ni crkvu moju. I onda, braćo i sestre, voda je skupa i preskupa, heroin loš i nikakav, ne pijemo više ni vodu nego nekakvu crnu tečnost.

https://www.youtube.com/watch?v=PmnFHVlZzgU

Imao je potrebu da dodatno pojasni ovo ‘duhovno predavanje’, pa je za srbijanske medije jučer komentirao:

„Ja sam rekao šta sam rekao, svako neka tumači po svojoj savjesti. Nažalost, heroin je simbol 21. veka i nisam se ja doslovno žalio na kvalitet heroina, pa na šta bi to ličilo da jedan sveštenik konzumira heroin i još se time hvali na besjedi? Govorio sam metaforički, o onome šta on simboliše, ne o heroinu kao supstanci, a to što sam pogrešno protumačen samo govori o nivou svijesti do koje smo sada nažalost došli. Preporučio bih svima da poslušaju cijelu propovijed, pa možda im sve bude jasnije!“


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE