Svemirsko zračenje šteti mozgu astronauta

Oštećenje može da bude trajno i kad se austronauti vrate na Zemlju

476

Zračenje kojem su izloženi astronauti na dugim putovanjima u svemiru, mogu da oštete njihov nervni sistem i dovedu do trajnog smanjenja kognitivnih sposobnosti, rezultati su najnovije naučne studije obavljene nad laboratorijskim miševima.

“To nije dobra vijest za astronaute koji borave dvije do tri godine na putu ka Marsu”, izjavio je autor studije Charles Laimoi sa Univerziteta u Kaliforniji.

Prema njegovim riječima, kosmička zračenja mogu da dovedu do pada radnih sposobnosti, oštećenja pamćenja i teškoća u koncentraciji koji su bitni za svemirsku misiju.

Laimoi je rekao da to oštećenje može da bude trajno i kad se austronauti vrate na Zemlju.

Naučnici su izložili laboratorijske miševe kosmičkom zračenju i konstatovali da je mozak glodara oticao i da su imali teškoće u prenosu nervnih signala, što dovodi do pada kognitivnih sposobnosti.

U studiji se ističe da astronauti u međunarodnoj svemirskoj stanici nisu izloženim visokom kosmičkom zračenju jer su zaštićeni Zemljinom magnosferom. Ta stanica se nalazi između 350 i 400 kilometara iznad Zemlje.

Studija je sprovedena u okviru istraživanja američke svemirske agencije NASA o uticaju dugog boravka u svemiru kao što bi bile misije naseljavanja Marsa.

Komentari

komentara