Svemirski brod “Progres” sagorjet će pri povratku na zemlju

698

Ruski svemirski teretni brod “Progres M-27M”, koji je zbog kvara počeo nekontrolirano da se vrti u krug, bit će usmjeren prema zemlji između 5. i 7. maja i sagorjet će u atmosferi, saopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Letjelica ne predstavlja prijetnju po Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), jer se njihove orbite znatno razlikuju, prenio je TASS.

“U ovom trenutku sistemi u svemirskom brodu su pod kontrolom. Stručnjaci Roskosmosa prate kretanje broda i na vrijeme će obavijestiti o bilo kakvim promjenama situacije”, navedeno je u saopćenju ruske agencije.

“Progres M-27M” lansiran je u utorak s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, ali po odvajanju od rakete nosača nije se otvorila antena zbližavanja s ISS-om. Progres je svemirskoj stanici trebalo da dostavi gorivo, kiseonik, aparaturu za naučne eksperimente, hranu, pošiljke za kosmonaute i znamenje Dana pobjede 9. maja.

Potom je saopćeno da se brod nekontrolirao vrti oko svoje ose, na oko 30 kilometara od ISS-a, i ubrzo se odustalo od spajanja broda sa stanicom.

Kosmonauti u svemirskoj stanici imaju zalihe hrane i drugih potrepština za nekoliko mjeseci, prenosi Beta.

Komentari

komentara