Svemirski brod prikupio uzorke sa asteroida

Svemirski brod američke NASA-e spustio se na neravnu površinu asteroida “Bennu” i sakupio uzorke stijena iz vremena nastanka Sunčevog sistema da bi ih vratio na Zemlju.

Brod veličine kombi vozila “Osiris-Rex”, koji je napravila kompanija “Lockheed Martin”, ispružila je robotsku ruku dužine 3,35 metara prema ravnoj površini pod šljunkom nedaleko od sjevernog pola asteroida i uzela nekoliko komada.

“Sakupljanje uzoraka je završeno i obavljeno je aktiviranje motora za udaljavanje”, rekla je operator misije Estelle Church i potvrdila da se svemirski brod podigao sa asteroida nakon što je ostvario kontakt.

Istraživački aparat će tokom dana poslati na Zemlju slike sakupljanja uzoraka, a naučnici će procijeniti koliko je materijala uzeto i da li je potrebno da se ista operacija pokuša još jednom.

Ukoliko bude potvrđeno da ima dovoljno uzoraka, svemirski brod će krenuti kući i stići će na Zemlju 2023. godine. Japan je jedina zemlja koja je do sada uspješno obavila ovakvu misiju.

“Bennu” je udaljen više od 160 miliona kilometara od Zemlje, a formirao se u oblik žira u ranom periodu Sunčevog sistema. Podaci iz ove misije mogli bi da pomognu razumijevanju porijekla života na Zemlji, navode naučnici.

Svemirski brod je lansiran prema asteroidu iz Svemirskog centra “Kenedy” 2016. godine. Aparat je bio u orbiti oko asteroida blizu dvije godine i za to vrijeme se pripremao za manevre spuštanja i podizanja sa ovog tijela.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.