Svećenika sa Titanika žele proglasiti svetim

369

Pokrenuta je kampanja da se svetim proglasi svećenik koji je ostao na Titaniku umjesto da se s tonućeg broda spasi na čamcu za spašavanje, javljaju agencije. Prema pisanju BBC-a, otac Thomas Byles iz crkve svete Helene u Chipping Ongaru u engleskoj pokrajini Essex ukrcao se na brod u Southamptonu kako bi otišao na vjenčanje mlađeg brata u New York.

Kada je brod 1912. udario u santu leda i počeo tonuti, dvaput je odbio ukrcati se na čamac za spašavanje i odlučio ostati i moliti s putnicima. Sadašnji župnik u crkvi svete Helene kaže da bi ga zbog toga trebalo proglasiti svetim. Otac Byles, koji je u toj župi prije smrti službovao osam godina, na dan teške pomorske tragedije držao je misu za putnike drugog i trećeg razreda.

Njegovo držanje prije no što je nestao s drugih 1500 putnika Titanika pohvalio je još papa Pio X. “On je izniman čovjek koji je dao život za druge”, rekao je sadašnji župnik Graham Smith. “Moramo ga uzdići na čast oltara, što znači da ga Vatikan mora proglasiti mučenikom Crkve. Nadamo se i molimo da će biti proglašen jednim od naših svetaca”, dodao je on.

Da bi kandidat bio proglašen svecem, potrebno mu je dokazati najmanje dva čuda. Sveta stolica traži da čudo potvrde liječnici koji za njega nemaju nikakvo medicinsko objašnjenje. “Nadamo se da će mu se ljudi diljem svijeta moliti kada su u potrebi i da će, dogodi li se čudo, krenuti postupak beatifikacije i kanonizacije”, ističe Smith.

Komentari

komentara