Svečano potpisan Daytonski mirovni sporazum 14.12.1995.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu

Daytonski mirovni sporazum je pravni akt dogovoren u SAD, a potpisan u Parizu 14.decembra. Ovaj pravni akt je potpisan da bi se okončao rat u BiH koji je trajao od 1992.-1995.. Također ovaj ugovor je regulisao upravno i ustavno uređenje BiH.
Potpisan je od strane predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, hrvatskog Franje Tuđmana, te američkih posrednika Richard Hoolbrooka i Wesley Clarka.
Daytonski osnovni princip je podjela BiH na dva dijela: FBiH i RS. Također ovim ugovorom je definisan povratak izbjeglica na svoja prijeratna ognjišta(što još uvijek nije ispunjeno),te je obezbjeđena potpuna ravnopravnost svih naroda na teritoriji BiH(što se jos uvijek ne provodi).
Ovaj sporazum je okončao rat,ali na njemu treba raditi da bi se postiglo bolje društveno uređenje.

– Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut – kazao je  rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Sporazum, poznat i kao Pariško-dejtonski mirovni sporazum, ima ukupno 11 aneksa, koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog dogovora, kao i regionalnu stabilizaciju.

Aneks četiri tog sporazuma je i danas Ustav Bosne i Hercegovine. Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar entitetski je praznik i neradni dan u entitetu RS.