Svečani prijem za Dr. Osmanagića u mitropoliji Dabrobosanskoj i uručivanje zahvalnice

Svečani prijem za Dr. Osmanagića u mitropoliji Dabrobosanskoj i uručivanje zahvalnice

U četvrtak 19. novembra 2020. godine dr. Semir Osmanagić je bio gost mitropolita Dabro-bosanskog Hrizostoma u sjedištu Mitropolije u Sarajevu. Upravo na poziv mitropolita Hrizostoma i desio se ovaj prijem, a razloga je bilo mnogo, s tim da je onaj glavni bilo čišćenje pravoslavnog groblja u Sarajevu, kao i održavanje pravoslavnog groblja i crkve na Ravnama kod Visokog, akcije koje je pokrenula Fondacija, a koje su naišle na izuzetno pozitivne kritike u našoj zemlji.

U ugodnom razgovoru koji je potrajao skoro sat vremena, mitropolit Hrizostom je iskoristio priliku da se dr. Osmanagiću i lično zahvali na akcijama koje su realizirane proteklih mjeseci, a kao veliki poznavalac arheologije mitropolit je s dr. Osmanagićem razgovarao i o brojnim drugim arheološkim lokacijama u našoj zemlji, koje zaslužuju puno veću pažnju.

„ Visoko cijeneći civilizacijski i kulturološki odnos i poštovanje prema spomenicima vjere, kulture, življenja i istorije naroda na prostoru mitropolije Dabro-bosanske, a posebno za uređenje i zaštitu drevnih grobalja u Visokom i Sarajevu dodjeljujemo gospodinu prof.dr. Semiru Osmanagiću iz Sarajeva arhijerejsku gramatu zahvalnosti i poštovanja.“ – stoji u zahvalnici koju je mitropolit uručio dr. Osmanagiću na kraju ovog prijema.

Dr. Osmanagić je i ovu priliku iskoristio da se zahvali na pozivu i prijemu u mitropoliji, te da još jednom ponovi kako će Fondacija na čijem je čelu i u budućnosti nastaviti sa istim i sličnim akcijama, ali i sa brojnim drugim projektima koji ujedinjuju ljude na našim prostorima.

Na kraju posjeta dr. Osmanagić je mitropolitu Hrizostomu poklonio i svoju knjigu sa posvetom, dok je i mitropolit pored zahvalnice dr. Osmanagiću uručio i dvije zanimljive knjige, a čim vremenski uslovi budu dozvoljavali dogovorena je i posjeta mitropolita Bosanskoj dolini piramida.

Bosanska piramida Sunca