SvijetSve više njemačkih penzionera prima socijalnu pomoć

Sve više njemačkih penzionera prima socijalnu pomoć

Sve više penzionera u Njemačkoj traži pomoć socijalnih službi zbog toga što im penzije nisu dovoljne za podmirenje životnih troškova.

U septembru 2022. broj penzionera koji je primao novac u okviru programa osiguranja osnovnih finansijskih sredstava povećan je za 12 procenata u odnosu na septembar 2021, piše Deutsche Welle.

Prema do sada neobjavljenim informacijama Saveznog zavoda za statistiku, koji su dati na uvid poslaničkoj grupi Leftists u Bundestagu, u septembru prošle godine 674.515 penzionera primalo je taj oblik državne pomoći.

Iz statistika je uočljivo da je broj zahtjeva porastao tokom ljetnjih meseci, onda kada su najviše počele da se osjećaju posljedice inflacije.

Pravo na taj oblik finansijske pomoći imaju svi penzioneri u Nemačkoj čija ukupna mjesečna primanja iznose manje od 924 eura, dok pomoć u finansiranju životnih troškova iznosi 449 eura.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE