Sve što niste znali o Madagaskaru

4605

Madagaskar, ili zvanično Republika Madagaskar (mal. Repoblikan’i Madagasikara, fr. République de Madagascar,) je ostrvska zemlja bez kopnenih granica koje se nalazi u Indijskom okeanu, u blizini obale jugoistočno od obale Afrike.

Madagaskar je 4. najveće ostrvo na svetu. Dom je za 5%  svetskih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 80 posto živi samo na Madagaskaru.

Šta sve krije ovo neobično i veoma zanimljivo ostrvo pročitajte u nastavku teksta.
1. Glavni grad Madagaskara je Antananarivo. To je ujedno i najnaseljeniji grad na ostrvu.

2. Na ostrvu živi oko 16 milona stanovnika.

3. Madagaskar je siromašna zemlja. Stanovništvo se suočava sa mnogim problemima kao što su glad, loša zdravstvena zaštita kao loš obrazovni sistem.

4. Madagaskar je četvrto po veličini ostrvo na svetu (poslije Grenlanda, Nove Gvineje i Bornea) sa veličinom od 587040 kvadratnih kilometara, a ujedno i jedno od najljepših ostrva sveta.

5. Madagaskar ima dva godišnja doba. Jedno koje traje od novembra do aprila koje je toplo i kišno, a drugo koje traje od maja do oktobra koje je hladno i sušno.

6. Biljne i životinjske vrste koje žive na Madagaskaru su jedinstvene i  ne mogu se naći nigde drugo na svijetu. Pojedine vrste su avoluirale pa su čudnog izgleda.
Sam centar ostrva pokriven je planinama u kojma se nalaze  tropske kišne šume.

7. Najviša planina na ostrvu je Maromokotro sa visinom od 2876 metara.

8. Milionima godina Madagaskar je bio dio afričkog kontinenta, da bi se prije dva miliona godina odvojio.

9. Od 1895. do 1958. godine Madagaskar je bio pod francuskom vlašću.

10. Ptica slon je živela na Madagaskaru. Istraživanja kažu da je ova ptica istrebljena u 17. vijku zahvaljujući ljudskoj aktivnosti. Veruje se da je ova ptica bila visine do 3 metra i težine do 400 kilograma. Ptica slon bila je najveća ptica na svetu.

11. Jaje ptice slona je sto puta veće od kokošijeg. Visoko 30 centimetara, a u prečniku iznosi skoro 23 centimetara.

12. Na Madagskaru živi preko 70 vrste lemura. Pojedine vrste imaju karakterističan zvuk oglašavanja koji podsjeća na zvuk policijske sirene.

13. Istraživanja kažu da je na Madagaskaru živio lemur veličine gorile i težine do 400 kilograma, koji je izumro.

14. Za lemure je također karakteristično to što ženke predvode grupe.
madagaskar zanimljivosti

15. Na Madagaskaru živi i najmanji lemur na svijetu težak svega 30 grama.

16. Madagaskar obiluje resursima kao što su boksit, ugalj i grafit.

17. Zebu se smatra svetom životinjom kao i simbolom bogatstva za stanovnike.

20. Baobab, drvo koje raste na Madagaskaru, dostiže visinu i do 18 metara. Za ovo drvo važi i naziv ”drvo okrenuto naopako”, zbog svojih specifičnih grana, koje podsećaju na korenje.  Većina stanovništva živi od baobaba. Plodovi se koriste za jelo, listovi u medicinske svrhe, a velika stablo kao skloništa ili kao rezervoari za vodu. Botaničari tvrde da baobab može da živi i po nekoliko hiljada godina.

21. Madagaskaru prijeti velika prirodna katastrofa, jer je zbog proširivanja obradivih površina, posječeno oko 90% šuma.

22. Stanovnici Madagaskara suočavaju se i sa jednom prirodnom katastrofom poznatom pod nazivom ”najezda skakavaca”. To su milijarde skakavaca u roju dugom i po nekoliko kilometara koji pustoše ogromne površine livada i useva. Pojedini stanovnici uopšte i ne siju jer kažu da je nemoguće održati usjeve od ove nepogode. Upravo je ovo najveći razlog zbog kog Madagaskar strahuje od gladi.

23. Madagaskar ima preko  2.000 kilometara predivnih plaža, brojnih ostrva i koralnih grebena

24. Madagaskar  trenutno obezbedjuje polovinu svetskog snabdevanja safirom

25. Madagaskar je najveći vodeći lider u svijetu i izvoznik vanile.

Komentari

komentara