SportBorilački sportoviSve spremno za karate spektakl u Sarajevu

Sve spremno za karate spektakl u Sarajevu

Drugi međunarodni karate turnir “Grand Prix Sarajevo & TOP TEN” biće održan u petak, 19. maja sa početkom u 17.30 u dvorani “Goran Čengić” na Grbavici.

Tim povodom danas je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili organizator turnira Nermin Potur, te predstavnici Bosne i Hercegovine, Hamza Turulja i Rijad Džuho.

– Drugo izdanje dugo očekivanog, jedinstvenog karate turnira u svijetu je pred nama. Što se tiče organizacije sve teče po planu i svi sa nestrpljenjem očekujemo sutrašnji spektakl. Učesnici pristižu, večeras ćemo održati žrijeb. U odnosu na prošlu godinu turnir je otišao nekoliko stepenica više u organizaciji, ali i izboru takmičara. Imamo učesnike iz tri nove zemlje, Belgije, Španije i Slovenije. Svi takmičari su u TOP 10 svjetske rang liste, a sa nama su i najbolji borci iz Bosne i Hercegovine – istakao je Potur.

Hamza Turulja jedan je od dva predstavnika Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju. Po prvi put će učestvovati u događaju koji okuplja najbolje karate borce svijeta, a iza njega je odlična godina.

– Imao sam sjajnu prošlu godinu, skoro na svim takmičenjima sam osvojio medalju i završio na podijumu. Prošle godine sam osvojio srebrenu medalju na Svjetskim univerzitetskim igrama u Turskoj, bronzanu medalju na Mediteranskim igrama u Alžiru, odbranio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, te bio peti na Evropskom seniorskom prvenstvu – rekao je Turulja.

Iako učestvuje na brojnim svjetskim i evropskim takmičenjima, nastup u svojoj zemlji biće poseban motiv za prvaka Bosne i Hercegovine.

– Velika je čast što Bosna i Hercegovina organizuje ovakav turnir, i zaista će biti velika odgovornost nastupati pred svim našim prijateljima i poznanicima. Svjetska elita dolazi na ovo takmičenje i veoma sam sretan i ponosan što uopšte mogu predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovakvom turniru. Nadam se da ću ostvariti što bolji rezultat i da ću se domoći medalje – istakao je na kraju Hamza Turulja.

Najmlađi učesnik i jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na prvom “Grand Prix i TOP TEN” bio je Rijad Džuho. Ove godine ponovo nastupa i ističe kako je puno spremniji.

– Nastupao sam prošle godine i moram istaći da je postojao mali pritisak i trema kao najmlađeg učesnika i domaćina. Ove godine sam stariji, iskusniji, jači i puno spremniji tako da se nadam da ću ostvariti dobar rezultat. Ovakvih takmičenja u Bosni i Hercegovini nema i ovo je najviši nivo takmičenja gdje dolaze svjetski i evropski borci tako da će mi biti čast da učestvujem i predstavljam svoju zemlju – ističe Džuho.

Turnir je koncipiran tako da se tri težinske kategorije bore za titulu najboljeg.

– To je čar ovog sporta i ovog događaja te mu daje dodatnu dimenziju kada je organizacija i izbor takmičara u pitanju. Izabrali smo najbolje takmičare na svijetu kada su u pitanju tri težinske kategorije, -75kg, -84kg i +84kg. Kada se završe preliminarne borbe četiri najbolja ulaze u TOP 4 i rade borbe međusobno nakon čega će biti poznat pobjednik – kazao je Potur.

Organizator je istakao da je zainteresovanost za turnir na visokom nivou, te da vjeruju da će i ove godine imati punu dvoranu.

– Prošle godine smo imali punu dvoranu, vjerujem da će i ove godine biti tako. Karte su puštene prošle sedmice i prema mojim informacijama prodaja ide odlično. Ostalo je još nešto karata za danas i sutra, koje gledaoci mogu kupiti na ulasku u dvoranu – zaključio je Potur.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE