Sve do 11. januara biti će iznadprosječne temperature?!

Zima nam se i kalendarski približava, a tim povodom Source.ba je razgovarao sa mladim meteorologom Nedimom Sladićem, koji je trenutno zaposlenik kao meteorolog na Face TV.

Source.ba: Kakav nas naredni period očekuje, konkretno mislimo na period do Nove godine?

Sladić: Što se tiče narednog perioda, u nizinama se prema trenutnom stanju prognoznih modela do sredine decembra nastavlja razdoblje temperatura zraka iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, tako da u nižim područjima prvi ovosezonski snijeg se ne očekuje prije 12.12, što je za pojedina područja već sada jedna od najkasnijih, a na primjeru Sarajeva i najkasnija pojava prvog sezonskog snježnog pokrivača u zadnjih 20 godina. Ako je suditi prema trenutno dostupnom dugoročnom materijalu prognoznog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), za koji mi je teško, no i nemoguće povjerovati, sve do 11. januara 2021. godine postojan je signal za natprosječnost temperature zraka u Bosni i Hercegovini, dok se na polju pritisaka u prizemlju i po visini vidi prisutnost negativnih anomalija u zapadnom Mediteranu, što uslovljava povećanu ciklonalnu aktivnost i nastavak nestabilnog vremena, a koje se odražava i na vremenske prilike i u našoj zemlji. Dakle, u najkraćem – promjenjivo, nestabilno, ali toplije nego je to uobičajeno, no opet tu očekujem neke promjene i neki uplitaj zime.  

Source.ba: Kakvu zimu možemo očekivati ove godine? Sprema li se neka “paklena” zima, ili nešto sasvim uobičajeno? 

Sladić: Zima 2020/2021. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010, s tim da bi u odnosu na zimu 2019/2020. bila ipak nešto malo hladnija u Bosni, a u Hercegovini vjerovatno sličnih temperaturnih vrijednosti. Međutim, ono što očekujem od ove zime je više zimskih utjecaja u njenom prvom dijelu, dok bi u drugom dijelu bilo sušnije i toplije, pri čemu ponovo februar ističem kao mjesec sa najvećim temperaturnim odstupanjem, a što opet nije neko naročito iznenađenje budući da smo uhvatili zadnjih godina trend izuzetno toplih februara. „Paklene zime“ ne bi trebalo biti, ali da će biti prodora toplih zračnih masa sa juga, hoće. 

Source.ba: Prije dvije noći smo imali zanimljivu ledenu kišu koja je napravila opšti haos u Sarajevu, ali i drugim dijelovima BiH. Ljudi kažu da odavno nisu vidjeli ovakvu ledenu kišu koja je napravila takvu pometnju. Šta se desilo pa smo imali ovakvu vrstu padavina? 

Sladić: Tačno je da je ova prehladna kiša prouzročila mnoge probleme, no na svu sreću, neće je više biti. Prehladna, tj. smrzavajuća kiša nije toliko učestala u zimskom periodu, ali s vremena na vrijeme zna se pojaviti u idealnim uslovima sabijene hladne zračne mase u prizemnom sloju atmosfere, dok istovremeno topao zrak struji po višim slojevima atmosfere. Zapravo vidimo da njoj godi pojava temperaturne inverzije, budući da je u proteklom periodu bilo dosta magle i niske naoblake zbog čega se tlo prilično ohladilo jer nije imalo izvor prethodnog zagrijavanja. Dok padavina sama po sebi počinje kao snijeg, prolazeći u topliji sloj u kojem je temperatura viša od 0 ºC, ona prelazi u kišu, a potom spuštajući se u hladno prizemlje u kojem je temperatura manja od 0 ºC, ne stiže se zalediti sve dok ne dotakne hladnu podlogu i predmete pri kojim se ona zaledi. Situacija je bila takva da je u Bosni i Hercegovini strujao topao zrak u južnom visinskom strujanju, dok se u prizemlju zadržala hladnija zračna masa, izuzev Hercegovine, zbog čega je u većem dijelu zemlje bilo ledene kiše tokom jučerašnjeg dana, ali i tokom današnjeg. Međutim, kako je topliji zrak sada probio u prizemlje, situacija se normalizirala u većem dijelu zemlje izuzev Krajine gdje se on očekuje danas.

Source.ba: Možemo li ove zime očekivati eventualno neke rekorde – rekorde u minusima, ili rekorde toplog vremena u ovo doba godine?

Sladić: U narednih 7 dana rekorda ne bi trebalo biti, ali pošto svjedočimo klimatskim promjenama i ekstremima, ne treba da nas ni zima 2020/2021. iznenadi pokojim rekordom. No, kako se čini, prije će to biti onaj toplotni, nego hladni.