Svako biračko mjesto u BiH kao infektivna klinika

Svako biračko mjesto u BiH kao infektivna klinika: Članovi biračkih odbora po cijeli dan u kombinezonima i sa vizirima na glavi?

Neme zemlje u regiji u kojoj ove godine i pod posebnim epidemiološkim uslovima nisu održani izbori, ali čini se kako nigdje nije zabavnije nego u Bosni i Hercegovini.

Sudeći prema instrukcijama CIK-a. najizazovnije će biti na samim biralištima, gdje se preporučuje da članovi biračkih odbora nose jednokratne kombinezone i vizire?!

Centralna izborna komisija BiH objavila je krajem avgusta uputstvo o načinu sprovođenja lokalnih izbora u uslovima epidemije virusa korona kojim se ukazuje da se, prije svega, moraju poštivati postojeće mjere, a sve u svrhu suzbijanja virusa korona.

CIK je definisao pravila na biračkom mjestu, pravila za dan prije izbora i na dan izbora, kako će biti kontrolisan red na biračkom spisku, kako zatvoreno biračko mjesto i brojani glasovi, te koje su dužnosti onih koji sprovode izbore, a sve da se zadovolje važeće epidemiološke mjere.

Na biralištima će se morati ispoštovati fizička distanca između svih učesnika na izborima od 1,5 metra, članovi biračkog odbora i zamjenici moraju redovno i temeljno prati i dezinfikovati ruke, adekvatno prikriti usta i nos prilikom kašljanja, prilikom brojanja glasova moraće se često mijenjati zaštitne rukavice i maske.

Ipak, najzanimljiviji dio tiče se odjevnih “kombinacija” članova biračkih odbora. Naime, prema instrukcijama CIK-a “preporučljivo je i da “članovi biračkih odbora nose vizire i kombinezone za jednokratnu upotrebu” !?. Tako stoji u tački 3. “Instrukcije o postupanju organa za provođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije COVID 19”

Tako bi svako biračko mjesto moglo izgledati kao iz filma “Outbreak”, u kojem Dastin Hofman stavlja zaraženo mjesto u svojevrsni karantin. 

Dalje, u instrukciji CIK-a stoji da, ukoliko ne postoji dovoljna količina opreme, “predsjednik biračkog odbora će odrediti vrstu zaštitne opreme za članove odbora koji su u najčešćem kontaktu sa biračima, prostor u kojem se glasa moraće biti temeljno čišćen i u redovnim intervalima”.

Druga stvar je ko će to sve da plati? Odgovor se nameće sam po sebi. 

Centralna izborna komisija novca za zaštitnu opremu nema, ali imaju lokalne zajednice, odnosno građani BiH. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je krajem septembra obavijestila lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da imaju obavezu da osiguraju maske i dezinfekcijska sredstva, kao i ostalu zaštitnu opremu neophodnu za glasanje u uslovima pandemije koronavirusa, međutim, mnoge lokalne zajednice za to nemaju novca. 

Državni organi ćute, a lokalne zajednice, koje ionako muku muče zbog manjka novca u budžetima, treba da obezbijede zaštitnu opremu za sve učesnike u procesu glasanja.

I dok se pronalaze mrtvi koji glasaju, dok se pronalaze lažni glasači iz inostranstva i otkrivaju brojne nepravilnosti, ostaje još samo nada da na kraju ovog izbornog procesa, ova država ne postane jedan veliki postizborni klaster.

Buka