NaslovnicaZanimljivostiSvaki peti st...

Svaki peti stanovnik Zemlje posjeduje Android smartphone

Čak 1,4 milijarde osoba na svijetu dnevno koristi smartphone koji rade na Android platformi, saopćili su iz američkog tehnološkog giganta.

Iz Googlea ističu kako je podatak dobijen na osnovu broja korisnika koji se konektovao na Play Store, Googleov servis za skidanje aplikacija. Naime, na Play Store se tokom proteklog mjeseca konektovalo više od milijardu korisnika.

Dodali su kako bi broj korisnika Androida mogao biti još mnogo veći s obzirom na to da u statistiku nisu ubrojani korisnici iz Kine, budući da Play Store nije dostupan u njihovoj zemlji.

Google uspjeh vidi u fleksibilnosti svoje platforme. Naime, Android je kompatibilan sa skoro svim modelima smartphonea, tako da danas više od 200 različitih kompanija proizvodi telefone sa instaliranim Androidom.

Najveći Androidov konkurent Appleov iOS, kada je riječ o prodaji dosta zaostaje za Googleovim operativnim sistemom. Naime, iOS je kompatibilan samo sa iPhoneom, tako da danas telefoni sa instaliranim Androidom čine 80 posto svjetskog tržišta. iOS koristi tek nešto više od 10 posto korisnika, ostatak otpada na Microsoftov Windows Phone i Blackberry OS, a druge platforme čine ostatak.

Iz Googlea su dodali kako u budućnosti očekuju još veći rast s obzirom na sve veći broj korisnika koji dolaze iz zemalja u razvoju.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.