Svaki četvrti stanovnik bolovat će od nekog mentalnog oboljenja

Mentalne bolesti, posebno depresija, mogle bi postati broj jedan na ljestvici bolesti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. 

BHRT je objavio da su u Bosni i Hercegovini, u protekle tri godine, građani za antidepresive izdvojili više od 26 miliona maraka.

“Ti lijekovi su u skupnini Rx što znači da se ne bi smjeli izdavati bez liječničkog recepta. Na teritoriji Bosne i Hercegovine najčeešće propisivani su inhibitori preuzimanja serotonina jer, kao što znate, serotonin je hormon koji je odgovoran za ljudsko raspoloženje”, kaže predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj.

Ove vrste lijekova se propisuju, jer imaju najbolje terapijske ishode i mali je broj neželjenih efekata, smatraju farmaceuti. S druge strane, to ne znači da ljudi trebaju odmah pribjegavati lijeku ukoliko su u depresiji ili se susreću sa anksioznošću, smatraju psiholozi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), do 2020. godine depresija bi mogla dospjeti na listu vodećih bolesti, što bi značilo da će u narednih 10 godina četvrtina stanovnika na planeti bolovati od nekog mentalnog oboljenja.

Patria