NaslovnicaBiHSvake godine ...

Svake godine brojimo požare za koje je kriv ljudski faktor

Za razliku od zemalja koje se bore s dramatičnim požarima, Bosna i Hercegovina je klimatskom krizom tek okrznuta. Bar za sada. No, u najavi je toplinski val koji, prema svemu sudeći, dočekujemo nespremno.

Svijest bh. građana o posljedicama neprijavljenog paljenja vatre, očito je, ne postoji. Jer svake godine brojimo požare za koje je kriv ljudski faktor.

Tokom jedne požarne sezone u HNK-u ima skoro 2.000 registriranih požara, navodi Pero Pavlović, glasnogovornih Civilne zaštite HNK-a: “Zamislite ljude koji po ovoj vrelini moraju 2.000 puta izaći na intervenciju?!”.

Iako pretežno iz nehata, i to je krivično djelo. A kazne se kreću od novčanih do zatvorskih.

“Ako je namjerno izazvano – od jedne do osam godina. Ako je to nacionalni park ili poljoprivredno dobro – od dvije do 12. Ako je požar izazvan nehatom u prvoj situaciji onda je kazna novčana kazna ili zatvor do jedne godine, a ako je nacionalni park, onda zatvor do dvije godine”, navodi Borislav Petrović, profesor na Pravnom fakultetu UNSA.

Dakle, krivični zakon imamo – i to, kako struka tvrdi, veoma dobar. No, u praksi se ne primjenjuje, naglašavaju iz Udruženja Eko akcija.

“Nemamo saznanja da je iko ikada bio kažnjen. Opet naš famozni pravosudni sistem ne radi svoj posao”, kaže Anes Podić, predsjednik Udruženja Eko akcija.

Struka, pak, podsjeća da je organima krivičnog gonjenja izrazito teško utvrditi osobu koja je izazvala požar. Posebno onaj šumski.

“Pogotovo ako nema svjedoka ko je to vidio. Kad ogroman požar izbije, dokazi koji su bili – to sve izgori”, dodaje Petrović.

Stoga je važno djelovati preventivno. Jer nekada je prevencija djelotvornija od represije. No, za takvo djelovanje na nivou Federacije, ali i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nemamo osnovu.

“O šumama po zakonima brinu javna šumska preduzeća. Međutim, Federacija još nema zakon o šumama. Hercegovačko-neretvanski kanton je jedini kanton gdje tog zakona uopće nema. O šumama, zapravo, nema ko da brine”, objašnjava Podić.

Kad već nemamo adekvatne protivpožarne uslove i preventivne službe, barem možemo ispuniti građansku dužnost i obavijestiti civilnu zaštitu i vatrogastvo o našim namjerama. A ukoliko smo svjedoci nezakonite radnje, poznato je koga trebamo pozvati. Zabrinjavajuće je da živimo u vremenu kada nesavjesni građani prolaze nekažnjeno – i u državi kojoj nedostaju prijeko potrebne zakonske regulative

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.