BiHSvaka sjednica Nezavisnog odbora PS BiH građane košta više od 23 hiljade...

Svaka sjednica Nezavisnog odbora PS BiH građane košta više od 23 hiljade KM

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH održao je ukupno sedam sjednica u toku 15 mjeseci rada, a svaka od njih koštala je građane BiH više od 23 hiljade KM. Mnogi od njih prvi put su čuli za Nezavisni odbor tek nakon što je ovo parlamentarno tijelo smijenilo bivšeg direktora SIPA-e Gorana Zubca.

U toku 15 mjeseci rada Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH održao je ukupno sedam sjednica uprkos tome što je Poslovnikom Nezavisnog odbora predviđeno da se sjednice održavaju jednom mjesečno.

Od sedam održanih sjednica jedna je bila hitna s obzirom na to da su na njoj razmatrana dešavanja od 7. februara 2014. godine kada je u Sarajevu zapaljenja zgrada Predsjedništva BiH.

Simbolično je da Nezavisni odbor još uvijek nije Parlamentarnoj skupštini BiH dostavio Izvještaj o radu za 2014. godinu iako je izvještaj usvojen na sjednici Nezavisnog odbora.

Neefikasan rad parlamentarnog tijela ipak je pratila redovna isplata naknada predsjedniku i članovima Odbora.

Predsjednik Nezavisnog odbora Žika Krunić imao je i još uvijek ima mjesečnu naknadu u iznosu od 1.652 KM, a članovi Odbora naknadu od 1.239 KM.

Tako se na naknade predsjednika i osam članova Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH mjesečno troši blizu 11.500 KM, a godišnje blizu 140 hiljada KM.

U prijevodu to bi značilo da svaka održana sjednica građane BiH košta više od 23 hiljade KM.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE