NaslovnicaZanimljivostiŠvajcarci una...

Švajcarci unajmilili ovce za održavanje pruga

Švajcarski šinski sistem se oslanja na stado ovaca kako bi održao pruge čistim, javlja američka televizijska mreža NBC.

Naime, Švajcarska federalna železnica je unajmila stado ovaca kako bi “pokosile” više od 6.000 hektara zaraslih zelenih površina koje se prostiru duž trase pruga u Švajcarskoj, pišu Novosti.

“Imamo ukupno 80 ovaca koje je unajmila naša kompanija. Naši putevi su veoma čisti i nema iznenađenja”, izjavio je portparol SBB-a, Danijel Paleki za američku mrežu.

Razlog tome je, kako se navodi u saopštenju SBB-a, izuzetna efikasnost ovaca u održavanju zaraslih površina, zahvaljujući njihovoj urođenoj vještini da pasu na strmim terenima i padinama.

Svaka životinja aktivna je 22 sata dnevno i popase površinu koja je jednaka veličini velike spavaće sobe.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.