Suvenir-S: Bh. motivi u bakrorezu

U Visokom pokrenuta izrada domaćih suvenira koji odražavaju autentičnost ovog podneblja kako u materijalima, tako i u motivima

Suvenir-S nastao je na dugogodišnjoj tradiciji, a osnovan je 1995. godine u Visokom kao radionica za izradu suvenira i umjetnina od bakra i drveta.

– Tradicionalni bosanskohercegovački motivi u bakrorezu, odličnog kvaliteta za najviše zahtjeve sa izvrsnim omjerom cijene, tako se naši proizvodi mogu opisati. Izborom autentičnih bosanskih motiva iz etnološkog i kulturno-historijskog naslijeđa u Suvenir-S smo izgradili stil po kojem smo prepoznatljivi kako na prostoru BiH, tako i van njenih granica. Naši osnovni proizvodi su dekorativni predmeti za ukrašavanje enterijera izrađeni umjetničkom obradom metala, drveta te različitih kompozitnih materijala, u formi zidnih slika, zidnih satova i suvenira, za različite namjene i različite kupce, u rasponu od pojedinca do državnih institucija, kazao je za Oslobođenje Selvedin Salošević, koji stoji iza Suvenira-S.

Od ideje do rama

Ova radionica ima u potpunosti zaokružen proces izrade, što znači da sa sopstvenim stručnim kadrom u cijelosti izrađuju finalne proizvode, od idejnog rješenja, dizajna, izrade pa do uramljivanja i pakovanja gotovih proizvoda.

– Imajući u vidu činjenicu da je BiH kao turistička destinacija usmjerena prema razvoju kulturnog turizma, ali i da ponuda suvenira kao turističkih proizvoda ne odražava autentičnost ovog podneblja (jer ni BiH nije zaobišla najezda u vidu industrijski proizvedenih suvenira koji prijete da bace u zaborav naše izvorne zanatske proizvode), odlučili smo pokrenuti izradu domaćih suvenira koji odražavaju autentičnost ovog podneblja kako u materijalima, tako i u motivima, kaže Selvedin govoreći o tome otkuda im ideja da krenu u ovaj posao.

On je dodao da su se odlučili da u formi zidnih slika, tradicionalnom reljefnom obradom bakra na kojima će biti predstavljena poznata zdanja i objekti kulturno-historijskog naslijeđa BiH te bosanski etno-motivi kupcima ponude autentičan bosanski proizvod koji će kao takav svojim konceptom i sadržajem sačuvati od zaborava najvrednije fragmente tradicije te na najneposredniji način, kao zidna dekoracija, u sjećanju starijih Bosanaca oživiti slike iz davnih vremena, a kod mlađih ih vratiti u centar pažnje kao jednog od simbola vlastitog identiteta.

– Zidne slike-bakrorezi, sa motivima gradova BiH, bosanskim etno-motivima kao i lokalnim motivima su unikatan proizvod i naš najprodavaniji artikl. Među popularnije proizvode iz naših kolekcija spadaju i zidni bakarni satovi. Visokokvalitetni profili okvira sa duplim paspartuom oko slike bakroreza, sa motivima gradova BiH, bosanskim etno-motivima, predstavljaju unikatan proizvod koji je spoj tradicionalnog u izradi i modernog u dizajnu, kazao je Selvedin, dodajući kako su bakrorezi urađeni sa najzahtjevnijom preciznošću detalja u visokom reljefu, tradicionalnom tehnologijom koju krasi vještina ručnog umjetničkog zanatstva.

Personalizovani proizvodi

Kako je istakao, asortiman proizvoda sa cijenama, formatima, tehnikom izrade i opremanjem gotovih proizvoda prilagodili su svima od pojedinačnih kupaca do protokolarnog nivoa za institucije i privredne subjekte.

– Zahvaljujući činjenici da je izrada zasnovana na vještini a ne na sredstvima, te radu u nekoliko tehnika i na različitim materijalima, u mogućnosti smo da izradimo potpuno personalizovane proizvode za sve zainteresovane, kazao je Selvedin, a njihovi radovi se mogu pogledati i na web stranici suvenir-s.com.

Oslobođenje