Suve česme i kanisteri u Sarajevu i Visokom odlaze u istoriju?

Mirsada Lingo Demirović
Nezavisne.com

SARAJEVO, VISOKO – Muke stanovnika Sarajeva i Visokog s vodosnabdijevanjem mogle bi da budu okončane u ponedjeljak, kada će poslanici Predstavničkog doma FBiH donijeti odluku o kreditima Evropke banke za obnovu i razvoj (EBRD) teškim 29,5 miliona eura.Naime, iako je Vlada FBiH još prije donijela Prijedlog odluke o prihvatanju zajma između BiH i EBRD-a i parlament je u julu trebalo da raspravlja o njoj, to se nije desilo, jer, kako je rečeno “Nezavisnim” u kabinetu Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, premijer ju je morao povući sa dnevnog reda, pošto nije bilo dovoljno poslanika iz opozicije, pa se bojao da odluka ne padne. To je, kako su istakli u njegovom kabinetu, uradio jer onda sredstva ne bi mogla biti operativna najmanje još godinu dana.Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kaže da će oni podržati ugovore o zajmu.

“Mi smo čekali da sve usaglasimo s koalicionim partnerima, sad je sve dogovoreno i podržaćemo sve ugovore o zajmu”, kaže Osmanović.

Faruk Ćupina, poslanik SBB-a, ističe da su projekti vodosnabdijevanja veoma bitni, ali smatra da postoje i drugi načini za iznalaženje sredstava.

“Ističem prednosti ekonomskog modela javno-privatnog partnerstva”, rekao je on.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, kaže da je građevinska sezona pri kraju, tako da će radovi nažalost čekati proljeće, a što se tiče odluke koju je povukao Novalić, tvrdi da je na toj sjednici parlamanta molio premijera da ne povlači tačku sa dnevnog reda i da će je opozicija podržati.

“Međutim, Novalić nije imao povjerenja i povukao ju je”, zaključio je on.

Inače, više od 40.000 stanovnika Visokog čeka da dobije hemijski i bakteriološki ispravnu vodu, koju će iz slavina moći koristiti za piće. Kreditom će biti omogućena rekonstrukcija i izgradnja vodovodne mreže i želja stanovnika biće ostvarena.

Amra Babić, načelnica Visokog, kaže za “Nezavisne” da na ovo dugo čekaju, te da će je ovim projektom 12.000 stanovnika koji nikada nisu u svojim domovima imali pitku vodu napokon dobiti i da njihovim mukama s bunarima i kanisterima dolazi kraj.

“Sramota je što je jedina kočnica za realizaciju ovih sredstava Parlament FBiH. Parlament BiH je to još prošle godine odobrio, Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, takođe, i Predsjedništvo BiH. Godinu dana čekamo ta sredstva da budu operativna, a rok za korištenje sredstava iz ovog kredita ističe u decembru”, istakla je ona. Dodaje da će bez obzira na sve nastaviti s rekonstrukcijom i izgradnjom vodovodne mreže, pa makar, kako naglašava, to bilo i vlastitim sredstvima.

“Zadužićemo se kod komercijalnih banaka, samodoprinosima. Ne znam što je teško podržati tu odluku, neće Federacija BiH vraćati ta sredstva, nego građani Visokog”, ističe Babićeva.

I Sarajevo je žedno, jer su već 13 godina stanovnici glavnog grada BiH, njih više od 500.000, suočeni s konstantnim višesatnim redukcijama. Iz KJP “Vodovod i kanalizacija” konstantno upozoravaju da je hidrološka situacija loša, da je vodovodna mreža oštećena i zahtijeva hitnu rekonstrukciju. Kreditom bi se omogućila sanacija velikog dijela vodovodne mreže i omogućio bolje vodosnabdijevanja.

Od 29,5 miliona evra Sarajevu bi pripalo 25, a Visokom 4,5 miliona.

  • 29,5 miliona evra teški krediti
  • 25 miliona evra pripada Sarajevu
  • 4,5 miliona evra dobiće Visoko