Suša Commerce bi trebalo do kraja mjeseca da preuzme kupljeni posjed KTK u Prijekom, ali je moguća prepreka tužba porodice Čabaravdić

Prošle godine 28.decembra u izvršnom sudskom postupku Osman Suša (Suša Commerc) kupio dio KTK Visoko u Prijekom, a vrijednost prodaje je bila oko 3,1 milion KM. Prodaja je bila pokrenuta ranije od strane Konzuma za dug koji je nastao u vrijeme dok je direktor KTK bio Asmir Hodžić. Tada su iz KTK Visoko najavljivali žalbu jer navodno postoje neki dijelovi ovog kompleksa koji su nacionalizirani i predmetom su restitucije.

Osman Suša je ponudio cifru koja se tražila i imao je rok od 30 dana za uplatu. Ranije je vještak procijenio objekat na 9,3 miliona KM, a po zakonu trećina je dovoljna da bi se objekat i prodao.

Nakon prodaje slijedi sudski izvršni postupak. Na prvom mjestu je Poreska uprava, zatim Konzum (20.000KM plus kamate), a zatim i tužbe radnika.

Prodati objekat sačinjavaju sve proizvodne jedinice od kapije u Prijekom i to: Sitna koža, Obućara, par magacina, pomoćni pogon sa pripadajućim zemljištem.

Kako saznaje Visoko.co.ba Suša Commerc je uplatio novac na račun Općinskog suda Visoko, gdje se nalazi i trenutno. Po Rješenju o namirenju, interesantno je da će advokati koji su zastupali radnike inkasirati iznose od 25.000KM odnosno 23.000KM i 10.000KM. Ostatak od oko 3.080.000 bi trebalo da ide po Podnesku Poreske Uprave za izmirenje obaveza po doprinosima KTK. Pošto se ovdje radi uglavnom o kamatama, dugotrajan će proces biti u pregovorima sa Vladom FBiH da 1.500.000KM bude usmjeren za PIO/MIO. Veći dio novca bit će uplaćen za zdravstveno osiguranje koje KTK nije ni koristio, ali zakon je takav i takva su Rješenja o prinudnoj naplati na osnovu kojih je Poreski ured stavio hipoteku.

Firma Suša Commerce bi zvanično u posjet trebalo da uđe 26.12.2016.godine. Međutim kako saznaje Visoko.co.ba sporna bi mogla biti tužba porodice Čabaravdić koji zahtijevaju prolongiranje ulaska u posjed dok se njihova tužba ne riješi.

Navodno je kupac Osman Suša u proteklom periodu dolazio sa, kako tvrdi naš izvor, arapskim investitorom iz Katara koji je kupio i otvorio “Sunnyland” na Trebeviću za što je tražio dozvolu od sadašnjeg menadžmenta KTK kako bi obišli lokaciju na kojoj su se zadržali desetak minuta.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.