Danas vam donosimo jedan jako lijep recept za mekane kiflice.
Sve što vam je potrebno jeste:
- Tijesto
- 1 kg brašna , glatkog
- 3-4 dl mlijeka(za početnike 3 dl mlijeka dosta)
- 2 dl vode
- 1 dl jogurta
- 2 dl ulja
- 1 prašak za pecivo Dolcela
- 1 kocka kvasca
- 1 kašikica šećera
- 1 kašikica soli
Premaz:
- 1 jaje
Kiflice je moguće napuniti punjenjem po želji, a mi vam donosimo samo neke od ideja.
Slatka punjenja:
- nutela
- pekmez po želji
- smjesa sa makom
- smjesa s orasima
Slani nadjev (za 16 kiflica):
- 100 g svježeg sira
- 1 jaje
- 1/2 kašike vegete
- srolane i premazane jajom posipajte sa sezamom
Priprema:
- Kvasac razmrvite, dodajte šećer, kašiku brašna i malo mlakog mlijeka. Izmješajte i ostavite da se diže.
- Brašno prosijajte, dodajte prašak za pecivo, kašikicu soli, promješajte, napravite rupicu u koju prvo stavite dignuti kvasac, a onda sve ostale tekuće sastojke.
- Sa spiralnim metlicama izmiksajte tijesto u kuglu koja se sam mora odvajati od stjenki posude. Poklopite i ostavite da se kratko digne (cca30 min).
- Istresite na radnu podlogu i podjelite na 8 djelova. Svaki dio razvaljajte i podjelite na 8 trokuta ( 1/2, 1/4, 1/8). Sada rukama na podlozi svaki komad malo razvucite pritiskajući u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. Sada taj malo prošireni vrh koji je sad u izgledu slova u zarežite uzdužno 3 cm dva puta.
- Na širi dio stavite punjenje po želji, sir sa jajetom, nutela, pekmez, orasi, mak, sve opcije punjenja su prema vašim idejama.
- Sada s obje ruke primite donje krajeve, prevrnete preko punjenja i lagano pritisnete prstima tako da dobijete jastučić od tjesta i punjenja. Dalje lagano zarolate prema gore i prilikom stavljanaj u tepsiju sa papirom za pećenje lagano zavrnete prema sebi, dolje da se saviju. Premažite ih tučenim jajom po cijeloj površini. Slane možete posuti sezamo i krupnom solju.
- Peći ćete na 200 stepeni dok ne dobiju laganu boju.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.