SvijetAmerikaSukob policije i demonstranata u Buenos Airesu dok je Senat usvajao Mileijeve...

Sukob policije i demonstranata u Buenos Airesu dok je Senat usvajao Mileijeve reforme

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i koristila vodene topove kako bi rastjerala demonstrante ispred Kongresa, prije nego što su zastupnici u srijedu u Senatu zemlje dali početno odobrenje za reforme kojima se smanjuje budžet.

Demonstranti – koji kažu da će mjere povrijediti milijune Argentinaca – bacali su benzinske bombe i kamenje, zapalivši jedan automobil.

Izvještava se o brojnim ozlijeđenima, a lokalni mediji opisali su scenu kao “bojno polje”.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i smanjenje radnčkih prava.

Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

No prijedlog, koji je u početku bio izjednačen sa 36-36 u Senatu, preliminarno je usvojen u srijedu nakon što je predsjednica Doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, prekinula neriješen rezultat.

– Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju… moj glas je potvrdan – rekla je potpredsjednica i čelnica Senata Villaruel nakon što je prekinula neriješen rezultat.

Prijedlog zakona od 328 članaka sada će se razmatrati tačku po tačku prije nego što se očekuje potpuno odobrenje u četvrtak.

Zatim će se vratiti u donji dom za konačni nastavak.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE