Sudbina radnika “KTK” po receptu “Veme”

Izvori bliski Vladi ZDK i lokalnoj izvršnoj vlasti, potvrdili su nam, a nakon današnje uspješne prodaje kompleksaKTK u Prijekom, da će sudbina radnika ovog preduzeća biti riješavana kao i u slučaju “Veme”.
Sredstva od prodaje namjenjena Kantonu i Općini Visoko bit će usmjerena na uvezivanje radnog staža i penzionisanje radnika.
Rezultat je to koordinirane politike na relaciji kantonalne Vlade i lokalne izvršne vlasti.
Više nego evidentno je da aktuelni politički faktori nisu u prilici da “ispravljaju krive Drine” – prije će biti da su u obavezi da “spašavaju šta se spasit može”.
U takvom ambijentu i takvom kontekstu činjenica, vrijedi sagledavati osiguranih preko 900.000 KM za radnike “Veme”, kao i očekivana sredstva od današnje prodaje u iznosu od 3,1 milion KM.
Naravno, a o tome smo već pisali, da spomenta sredstva neće biti dovoljna za izmirenje obaveza prema radnicima. U oba slučaja postoji još imovine – nekretnina koje će ići u prodaju, a iz tih sredstava će se nastaviti izmirivanje obaveza prema radnicima.

Ovom prilikom vrijedi naglasiti činjenicu da lokalne vlasti nemaju nikavih nadležnosti u privatizacijama preduzeća, te su ova rješenja još značajnija.

I pored činjenice da se aktuelnoj vlasti može pripisati dosta manjkavosti, eventualnih nedosljednosti – rješenja koja iznalazi su pohvalna ako se ima na umu da trenutno za takve slučajeve nemamo sitemskih rješenja.

Kompromisi su uvijek “bolna” ishodiša, u kojima su svi podjednako nezadovoljni i niko zadovoljan.

O privatizacijama u BiH mnogo toga je kazano, pa u ovom slučaju je izlišno relativizirati postojeći rezultat.

www.magazinplus.eu