ZDKCrna hronikaSud odbio žalbu Grada Zenica, Autobuska stanica vraćena 'Zenicatransu' u stečaju

Sud odbio žalbu Grada Zenica, Autobuska stanica vraćena ‘Zenicatransu’ u stečaju

Tročlano Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici u cjelosti je potvrdilo prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica u slučaju “Autobuska stanica Zenica” od 17. marta ove godine, čime je ova presuda postala pravosnažna, a nekretnina i zvanično ponovo postala vlasništvo Javno komunalnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika” u stečaju – potvrdio je Feni stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić.

Stečaj nad navedenim preduzećem otvoren je 21. decembra 2020. godine, a tužba protiv Grada Zenica radi pobijanja pravne radnje i ništavosti Ugovora o prenosu Autobuske stanice Zenica na Grad Zenica od 28. juna 2018. godine, podnesena je Općinskom sudu Zenica 25. juna 2021. godine.

-Kantonalni sud u Zenici je 5. septembra 2023. godine odbio žalbu i dopunu žalbe Grada Zenica na prvostepenu presudu Općinskog suda Zenica. To znači da stečajna nekretnina zvana Autobuska stanica Zenica, površine 2.285 kvadratnih metara, ulazi u stečajnu masu radi kolektivnog namirenja povjerilaca – pojasnio je Sunulahpašić.

U daljnjem postupku, najavio je, kao operativni organ stečajnog postupka naredne će sedmice 25. septembra biti održana i 2. vanredna sjednica Odbora povjerilaca tog preduzeća u stečaju.

-Odbor povjerilaca će dalje odlučiti o toku stečajnog postupka. Odbor povjerilaca, ne bih da prejudiciram, najvjerovatnije će donijeti i odluku o eventualnom pokretanju novog sudskog postupka protiv Grada Zenica. Tim bi se postupkom tražila i sredstva od zakupa Autobuske stanice Zenica, a koju je Grad Zenica u proteklom periodu iznajmljivao privatnom preduzeću. Po Zakonu o stečaju, sve značajne pravne radnje donosi Odbor povjerilaca – kazao je Sunulahpašić.

Grad Zenica dužan je, po ovoj presudi, JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” u stečaju nadoknaditi i troškove sudskog postupka u iznosu od 23.500 KM. Prijavljena potraživanja od ovog preduzeća u stečaju su 12.000.073 KM, a priznata su potraživanja u iznosu od 10.925.000 KM.

Zbog izuzimanja Autobuske stanice Zenica iz vlasništva te izazivanja stečaja u JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”, Kantonalni sud u Zenici vodi i zaseban postupak protiv gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegovih 10 saradnika.

Fena / Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE