SvijetEvropaSud naložio Nizozemskoj da zaustavi isporuku dijelova za F-35 Izraelu

Sud naložio Nizozemskoj da zaustavi isporuku dijelova za F-35 Izraelu

Nizozemska mora prekinuti isporuku dijelova za borbene avione F-35 koje Izrael koristi u pojasu Gaze, nakon što je nizozmski sud u ponedjeljak usvojio žalbu organizacija za ljudska prava.

Grupe su tvrdile da je isporuka dijelova doprinijela navodnom kršenju međunarodnog prava od strane Izraela u njegovom ratu s Hamasom.

– Sud nalaže državi da obustavi sav stvarni izvoz i tranzit dijelova F-35 sa konačnim odredištem Izrael u roku od sedam dana nakon uručenja ove presude – navodi se u presudi.

Dijelovi F-35 u vlasništvu SAD-a pohranjeni su u skladištu u Nizozemskoj, a zatim se šalju nekoliko partnera, uključujući Izrael, putem postojećih izvoznih sporazuma.

– Čineći to, Nizozemska doprinosi ozbiljnim kršenjima humanitarnog ratnog prava u Gazi – tvrde grupe za ljudska prava.

U decembru je Okružni sud u Hagu saopćio da je nabavka dijelova prvenstveno politička odluka u koju sudije ne bi trebalo da se miješaju.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE