SportStvorite nam svijet koji vrijedi slaviti

Stvorite nam svijet koji vrijedi slaviti

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana djeteta u Bosni i Hercegovini je

“Stvorite nam svijet koji vrijedi slaviti“.

Jedna od aktivnosti UNICEF-a BiH u saradnji sa Nogometnim savezom BiH, Specijalnom Olimpijadom BiH te Sportskim igrama mladih je obilježavanje Svjetskog dana djeteta prilikom odigravanja reprezentativne utakmice protiv Slovačke gdje su reprezentativci BiH u pratnji djevojčica i dječaka iz Ustanove Pazarić te članova Sportskog društva “Winner” iz Zenice, izašli u bojama UNICEF-a te poslali jedinstvenu poruku djeci ali i podsjetnik svijetu da se prava djece moraju poštivati u svakom trenutku te da se svi trebamo zajedno potruditi i stvoriti im svijet koju vrijedi slaviti.

Primjer reprezentativaca slijedit će i svi nogometni klubovi koji će u sklopu 15. kola Premijer lige BiH, 25. novembra izaći sa mališanima te pokazati da, kada je riječ o pravima djece i podršci u njihovom ostvarivanju može postojati samo jedan tim.

Upravo u vremenu u kojem danas živimo, potrebno je napomenuti da je 20. novembra 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta, koju je tada potpisalo 196 zemalja, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji, a sadrži univerzalne standarde koje države moraju osigurati svakom djetetu.

Svijet je tada dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala.

Prava djece su tema o kojoj treba razgovarati svaki dan i stvoriti im svijet u skladu s njihovim pravima. Djeca su naša sadašnjost i budućnost, generacije koje ostaju i koje su temelj za bolja vremena, a za koji se svijet prije 34. godine ujedinio u želji da postane mjesto dostojno svakog djeteta.

Nažalost, danas je teško reći da smo blizu cilja ali važno je da svaki pojedinac shvati da može učiniti razliku te se priključiti promociji i zaštiti prava djece i pridružiti nam se u stvaranju svijeta koji vrijedi slaviti.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE