ZDKKulturaStudio Teatar: Pretvorit ćemo cijeli grad u jednu veliku scenu

Studio Teatar: Pretvorit ćemo cijeli grad u jednu veliku scenu

U julu ove godine, Zenica će biti centar teatarske umjetnosti. Desetine umjetnika iz cijele Evrope bit će gosti u našem gradu, a sve u organizaciji Studio Teatra. Prvo će se održati osmodnevni workshop za glumice, glumce, plesače, performere iz cijele Evrope a nakon toga još pet dana odnosno noći festivala Ljetne večeri Studio Teatra 2021.

Studio Teatar je u saradnji sa organizacijom LOOP iz Grčke a u okviru projekta „Putevi heroja“ (The Ways of the Heroes) raspisao javni poziv  za učesnike u scenskoj/teatarskoj radionici pod nazivom „Voljeni neprijatelj“  koja će se održati od 6. do 13. jula ove godine. Rezultat ove radionice bit će niz performansa koji će se izvoditi na nekololiko lokacija u gradu a kojima će ujedno biti otvoren ovogodišnji internacionalni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra u Zenici.

Radionicu će voditi tim međunarodnih umjetnika predvođenih koreografima i redateljima  iz Grčke odnosno Belgije a to su: Charis Pechlivanidis i  Thomas Steyaert.  Dvadeset odabranih učesnika iz različitih zemalja i umjetničkih disciplina umjetnički će istraživati ​​više lokacija Zenice tokom 8 dana.

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti glumice, glumci, plesači, performeri iz cijele Evrope ali i studentice i studenti Akademija scenskih/dramskih umjetnosti. Učesnici moraju biti stariji od osamnaest godina i poznavati Engleski jezik. Rok za prijavu je 20. april. Više informacija kao i način na koji će se prijaviti, učesnici mogu pronaći na web stranici www.studioteatar.com

Učesnicima će biti pružena prilika za istraživanje, umrežavanje, razmjenu, zajedničko stvaranje i međunarodno izvještavanje o završnim nastupima.

Organizatori će osigurati troškove prijevoza, troškove smještaja i dnevne obroke.

Radionica je razvijena u saradnji sa međunarodnim partnerima u okviru projekta Putevi heroja, koji podržava Kreativna Evropa. Crpeći inspiraciju iz Ibsenovog remek-djela “Neprijatelj naroda”, radionica će se baviti socijalnim i ekološkim problemima koji su danas relevantni kao i prije 140 godina.  Zenica je upravo grad koji se i danas suočava sa brojnim ekološkim izazovima.

Bit će ovo odličan početak petog po redu festivala Ljetne večeri Studio Teatra, jedinog teatarskog festivala koji se odvija pod vedrim julskim nebom u Bosni i Hercegovini.

 

Visoko.co.ba/Studio Teatar


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE