NaslovnicaLokalne TemeStudentska po...

Studentska posjeta Zavičajnom muzeju

U pratnji fra Zvonka Benkovića Zavičajni muzej su posjetili studenti druge i treće godine Odsjeka za sociologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Studenti treće godine su u sklopu teme “Očuvanje kulturnog naslijeđa” trebali posjetiti visočke nacionalne spomenike kulture, te upoznati se sa problematikom njihovog redovnog održavanja, restauratorsko-konzervatorskih intervencija pod nadzorom nadležnih institucija ili na vlastitu inicijativu upravitelja i/ili vlasnika nacionalnih spomenika.

S druge strane, studenti druge godine su u sklopu teme “Uvod u etnomuzikologiju” trebali napraviti analizu predmeta izloženih u fundusu i stalnoj postavci Franjevačkoga samostana sv. Bonaventure i u prigodnoj izložbi svirala iz Goduše i još nekih tradicionalnih muzičkih instrumenata u Zavičajnom muzeju Visoko.

Inače, fra Zvonko Benković je doktor etnologije i kulturne antropologije, profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, te voditelj biblioteke i muzeja Franjevačkog samostana, a pored toga, angažovan je kao predavač na pomenutom Odsjeku za sociologiju i etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Visoko.co.ba/Zavičajni muzej

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.