Student IUS-a Faruk Garib ostvario zapažene rezultate

Pripremio: Hazim Okanović 

Film „Vision“ Faruka Gariba premijerno prikazan na East Anglian Student Film Festival u Velikoj Britaniji

Mladi bosanskohercegovački režiser i grafički dizajner iz Visokog te student četvrte godine na Odsjeku za Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Faruk Garib bio je učesnik polufinala svjetskog globalnog takmičenja ‘Adobe Design Achievement Awards’ iz oblasti dizajna u San Francisku.

Faruk se od 2013. godine bavi dizajnom i softverom. Napominje kako su velike prednosti studiranja na ovom univerzitetu te posebno izdvaja odličan nastavni kadar i studijske programe.

Omladinski Film Festival

„Preporučio bih studentima koji se generalno interesuju za dizajn, kao i vizualnu umjetnost da posjete naš univerzitet na Dan otvorenih vrata 29. marta 2019. godine, kada će biti i testiranje za stipendije, te da iskoriste priliku da dobiju stipendiju i studiraju i rade ono što žele u životu“, kazao je Faruk.

U nastavku navodi kako je u proteklom periodu režirao film pod nazivom „Vision“ čija je premijera bila u gradu Ipswich u Velikoj Britaniji na East Anglian Student Film Festivalu. Ovaj festival važi za jedan od najprestižnijih kada su u pitanju studentski kratki filmovi.

„Bila mi je velika čast učestvovati na ovom festivalu sa filmom koji je imao budžet od nula KM, a moja očekivanja nisu bila visoka. Ponosan sam što sam kao student Internacionalnog univerziteta predstavljao Bosnu i Hercegovinu na ovom festivalu.

Film ‘Vision’ govori o ljudima, njihovim postupcima koji se ponekad promatraju iz raznih aspekata. Naprimjer, film prikazuje kako čovjek pojedinu stvar prvo uradi očima, a tek nakon toga rukama. Priča u filmu je nadrealna te odgovara na određena pitanja iz ljudske svakodnevnice. Nadam se da će se svako ko pogleda film pronaći u njemu“, kazao je Faruk.

Predstavljanje na Sarajevo film festivalu

Zajedno sa kolegom Malikom Kurtom, Faruk je počeo svoj put u filmu. Na 20. Sarajevo film festivalu publici su predstavili projekte „Flappy Attack“ i “We are happy from Visoko“ i osvojili specijalnu nagradu žirija u okviru TeenAction programa.

Njihov zajednički film ‘Gold Digger’ 2016. godine učestvovao je na Omladinskom Film Festivalu u Sarajevu. Faruk se predstavio publici ovogodišnjeg 10. Omladinskog film festivala sa kratkim eksperimentalnim filmom ‘Time’. Film ‘Time’ učestvovao je u glavnoj takmičarskoj selekciji, u kategoriji Art i eksperimentalni film, gdje je zajedno sa još pet filmova iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Irana i Makedonije borio za Prsten festivala u ovoj kategoriji. Ovaj film, pobjednik je na nedavno održanom 4. Hadžići film festivalu.

„Film Time je bio učesnik glavne takmičarske selekcije na Desetomomladinskom film festivalu. Imam divna iskustva sa festivala. Prvo bih da pohvalim organizatora festivala koji je ove godine deseti put izdigao festival na jedan zavidan nivo i pokazao kako Sarajevo može da organizira jedan regionalni festival za mlade“, kazao je Faruk.

Pozitivne kritike za film „Time“

Za kraj, Faruk napominje da je film „Time“ dobio dobre kritike žirija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

„Publika je imala odličan feedback filma i shvatili su određene stvari. Film govori o ljudima, o prolaznosti vremena i o tome kako ne iskorištavamo vrijeme koje protiče i koje ne možemo zaustaviti.  Ljudi su film dobro prihvatili i to mi je zaista drago. Velika mi je čast bila biti dio sjajne mlade ekipe koja je učestvovala na festivalu”, zaključio je Faruk.