NaslovnicaZanimljivostiŠtucanje prij...

Štucanje prijevremeno rođenih beba doprinosi razvoju mozga

Prijevremeno rođene bebe štucaju i do 15 minuta dnevno, a novo istraživanje pokazalo je da je to mehanizam koji doprinosi razvoju mozga.

Štucanje se definiše kao iznenadna kontrakcija dijafragme. Naučnici s Odsjeka za neuronauku, fiziologiju i farmakologiju Univerzitetskog koledža u Londonu kažu da rade na razvoju električnih impulsa u mozgu koji bi mogli pomoći bebama da nauče regulisati disanje.

Naučnici su promatrali trinaestero novorođenčadi koja su štucala. Njihova dob kretala se od 30 do 42 sedmice, a rođena su prijevremeno. Očitavanje aktivnosti mozga putem elektroda postavljenih na tjeme djelovalo je u skladu sa senzorima pokreta na tijelu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Clinical Neurophysiology. Rezultati su pokazali da su kontrakcije mišića dijafragme uzrokovane štucanjem izazvale izražen odgovor u korteksu mozga. Zabilježena su dva velika moždana talasa praćena trećim, koji je bio manji.

Budući da je treći moždani talas sličan onom koji je izazvan bukom, mozak bebe povezuje zvuk štucanja s kontrakcijom mišića dijafragme.

Lorenzo Fabrizi, jedan od autora istraživanja, rekao je: “Aktivnost koja proizlazi iz štucanja pomaže bebinom mozgu da nauči kako kontrolisati mišiće za disanje, tako da proces disanja može dobrovoljno kontrolisati pomicanjem dijafragme. Kada se rodimo, centri koji obrađuju tjelesne podražaje nisu u potpunosti razvijeni, tako da je ovo ključna razvojna prekretnica za novorođenčad.”

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.