ZanimljivostiReceptiŠtrudla sa džemom

Štrudla sa džemom

Pripremite sočnu štrudlu sa džemom.

Sastojci

Za tijesto:

500 g brašna (tip 500)

250 ml mlijeka

100 ml ulja

2 jaja

1/2 kockice svježeg kvasca (25 g)

1/2 kašičice soli

5 kašičica šećera

Nadjev:

džem (po izboru)

Za premazivanje rolata:

1 žumance

nekoliko kapi ulja

Priprema

U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umesiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.

Tijesto podijeliti na dva dijela (dvije jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE