NaslovnicaBiHStručnjaci po...

Stručnjaci poručuju da nema straha od ponavljanja majskih poplava

Pala je kiša koja je već odavno najavljivana. Neke prognoze su govorile da će kišno vrijeme potrajati. Mnogi ljudi se odmah sa strahom sjećaju prošlogodišnjih majskih kiša i neviđenih poplava. Prošlogodišnji scenarij, kada su BiH pogodile razorne poplave, ove godine neće se ponoviti, tvrde iz civilne zaštite.

Nivo rijeka nije značajnije porastao i za sada ne postoji potreba za preduzimanje posebnih mjera odbrane. Intenzitet padavina nije zabrinjavajući, a mogu se očekivati jedino bujični tokovi u padinskim dijelovima.

Govoreći o intenzitetu kiše koja pada, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, istakao je da neće doći do povećanja plavljenja niti izljevanja rijeka 1. i 2. kategorije.

U sjevernijim dijelovima BiH danas je vidljiv je slabiji intenzitet padavina, koji će se i smanjivati tokom naredne sedmice, poručili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Ekipe civilne zaštite prate situaciju i spremni su reagovati ukoliko bude potrebno.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.