Stručni izvještaj geodetskih snimanja svih tunela Ravne u 2020. godini

Stručni izvještaj geodetskih snimanja svih tunela Ravne u 2020. godini

Autor: Richard Hoyle, terenski geolog Fondacije

Početkom  2020. godine, Fondacija „Arheološki prak: Bosanska piramida Sunca“ provela je sveobuhvatno istraživanje podzemnog kompleksa tunela „Ravne“.

Glavni zaduženi za ova istraživanja ispred Fondacije bili su terenski geolog Richard Hoyle i terenska arheologinja Amna Agić. Za obavljanje ovog istraživačkog zadatka angažovan je Tarik Harbaš, iz Agencije za geodetske usluge „Survey wizards“, koji iza sebe ima 17-godišnje iskustvo u ovom poslu,

Svrha istraživanja bila je kreirati tačnu kartu svakog očišćenog dijela tunela s dimenzijama, položajem i orijentacijom datih obilježja koji su snimljeni. Tunelske raskrsnice i glavna mjesta okupljanja, komore, kanalizirani vodotoci i arheološki materijali poput suhozidnih konstrukcija ispitani su i uključeni u karte.

Mnogi prolazi unutar tunela Ravne ostaju neočišćeni. Izrada tačne karte koja prikazuje položaj i osnovni pravac svakog neočišćenog prolaza pomoći će u budućem radu i u odlučivanju koji prolazi trebaju dobiti prioritet za čišćenje. Poznavanje geodetskog položaja svakog tunela također će otkriti koja topografska i umjetna obilježja postoje iznad tunela, na površini.

Izrada precizne mape kompleksa tunela Ravne je neprocjenjiv resurs za razumijevanje temeljnih principa dizajniranja koji određuju rute tunela i jesu li njihovi pravci slučajni. Snimljeni izgled prolaza također može pružiti tragove istraživačima o motivaciji i izvornoj praktičnoj svrsi tunela na Ravnama.

Izvještaj u PDF-u

http://piramidasunca.ba/