Stolačka tarča – Gdje je sajam Kotromanićeve garde sa ljiljanima?

Da li su baš križari vladali srednjovjekovnom Bosnom?

1653

Drugog dana majskih praznika Stolac je oživio kada su se u njega slile rijeke posjetilaca i turista koji su došli da pogledaju nesvakidašnji događaj na stolačkoj Bregavi. Stolac se tog dana nakratko vratio u Sredni vijek.

Mi vam u nastavku donosimo tekst sa portala Depo.ba, u kojem se govori o Stolačkoj tarči, ali i postavljamo pitanje svima onima koji se bore za očuvanje vrijednosti i značaja srednjovjekovne Bosne, zašto nigdje ne postoji neki srednjovjekovni sajam sa gardom Tvrtka I Kotromanića, koja bi prezentovala Bosanske srednjovjekovne gradove kao što su Visoki i Bobovac koji su u našoj neposrednoj blizini i koji se nalaze veoma blizu glavnog grada Bosne i Hercegovine?

 

Stolačka tarča – srednjovjekovni sajam u BiH

Naime, u starom gradu Vidoškom na stolačkoj Bregavi, održana je Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Za mnogobrojne posjetitelje uprizoren je život Srednjeg vijeka.

Sadržajima bogat dan započeo je svečanim otvaranjem u 12:00 sati, nakon čega je uslijedio Srednjovjekovni lonac koji je pripremio poznati chef Goran Raguž. Ovaj svjetski priznati gastronom, rodom iz Stoca, svoj zanat izučio je u luksuznim restoranim širom Belgije, a u sklopu Stolačke tarče pripremio je jela karakteristična za srednjovjekovnu kuhinju koja su oduševila i najzahtjevnija nepca. Udruga Red čuvara grada Zagreba organizirala je potom radionicu mačevanja i streličarstva, a program se nastavio zanimljivim predavanjima o srednjovjekovnoj bolnici (Hospitaliji). Posebno zanimanje izazvalo je predavanje o srednjovjekovnim sparavama za mučenje, kao i zanimljiva predstava udruge Kontea je dočarala renesansne plesove.  Sve se završava uprizorenjem osvajanja stolačke tvrđave.

stolac tarca2

Stolačka tarča ima kulturno-obrazovni i turistički karakter i prva je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini. Cjelodnevni program obogaćen je radionicama mačevanja, streličarstva, zatim predavanjima o srednjovjekovnim spravama za mučenje i srednjovjekovnoj bolnici, te degustacijama srednjovjekovne hrane i pića i prikazima srednjovjekovnih borbi.

Inače, ovaj događaj u potpunosti je oživio Stolac,  jer su se u ovaj mali gradić na Bregavi slile rijeke posjetitelja i turista, kao i studenata Sveučilišta u Mostaru i Zadru, koji su došli uživati u događajima pripremljenim u sklopu Stolačke tarče.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.