NaslovnicaBiHStipendija dj...

Stipendija dječaku koji je prodavao čaj i sakupio novac za Tursku i Siriju

2.750 maraka iznos je koji je, prodajući čaj, 12-godišnji Benjamin Mehanović prikupio za pomoć stanovništvu nakon razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji. U novcu i namirnicama. Sada je Benjamin zbog svoje humanosti dobio stipendiju od Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. Primjer je ovo da se, ipak, dobro dobrim vraća.

Prijepodne bio je na ulici, a nakon toga u školi.

“Sjetio sam se da napravim štand da pomognem ljudima iz Turske i Sirije jer sam vidio kako djeca ginu i ostaju ispod ruševina, počeo sam plakati i bilo mi je žao”, priča Benjamin

Njegov otac Edin sjeća se kako su bili iznenađeni, ali da su ga podržali: “Izašao je, minus je bio – i počeo prodavati čaj. Na početku nije išlo kako treba – kako je je rekao, 5 maraka je zaradio”.

Od prodaje toplih napitaka nije odustajao. Mnogi nisu kupovali, dolazili su samo donirati novac. Više od čaja zagrijao ih je Benjaminov human gest. Sada je Benjamin za svoje zalaganje nagrađen.

“Kod nas se plaća 7 hiljada godina i on će moći besplatno studirati na bilo kojem odsjeku. Dali smo certifikat kao garanciju da može studirati 4 godine”, kazao je Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za obrazovanje Sarajevo sedef.

Iako je još učenik osnovne škole, odlučio je šta će studirati: “Volio bih biti student medicine, volim pomagati ljudima, da postanem doktor”.

Ako bude potrebno, ponovo će organizovati prikupljanje pomoći za ugrožene. Jer tako je njegova sreća veća, poručuje Benjamin.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.