SvijetAmerikaState Department odobrio vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 138 miliona dolara

State Department odobrio vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 138 miliona dolara

State Department odobrio je hitnu prodaju vojne opreme u inostranstvu u vrijednosti od 138 miliona dolara Ukrajini za obezbjeđivanje kritičnih popravki i rezervnih dijelova za raketne sisteme Hawk.

Sjedinjene Države objavile su taj potez u utorak, navodeći da Ukrajina ima hitnu potrebu za podrškom za održavanje kako bi raketni sistem nastavio raditi.

Najava je uslijedila nakon sličnog, malog kruga podrške od 300 miliona dolara za municiju koji je Pentagon najavio prošlog mjeseca nakon što je uspio preraspodijeliti uštede iz ugovora kako bi mogao nadoknaditi troškove pružanja pomoći. I država i ministarstvo odbrane traže načine da nastave pridobijati pomoć Ukrajini, dok paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara ostaje blokiran u Kongresu.

HAWK je raketni sistem zemlja-zrak srednjeg dometa koji obezbjeđuje zračnu odbranu, što je jedna od najbitnijih sigurnosnih potreba Ukrajine.

– Ukrajina ima hitnu potrebu da poveća svoje sposobnosti za odbranu od ruskih raketnih udara i zračnih sposobnosti ruskih snaga – navodi se u dopisu State Departmenta u kome se objavljuje prodaja.

– Održavanje i održavanje sistema naoružanja HAWK poboljšat će sposobnost Ukrajine da brani svoj narod i zaštiti kritičnu nacionalnu infrastrukturu – dodaje se.

Tokom saslušanja na Capitol Hillu u utorak, ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da bez podrške SAD riskiraju da Ukrajina padne u ruke Rusije.

– Ukrajina je bitna, a ishod sukoba u Ukrajini imat će globalne implikacije, kao i na našu nacionalnu sigurnost – kazao je Austin.

Ukoliko Kijev padne, to bi moglo ugroziti ukrajinske baltičke susjede članice NATO-a i potencijalno uvući američke vojnike u produženi evropski rat, tvrdi on.

Radove na Hawk sistemima izvodit će izvođači iz kompanije RTX Corporation sa sjedištem u Massachusettsu, ranije poznate kao Raytheon i Huntsville, PROJECTXYZ sa sjedištem u Alabami. State Department je saopćio da će dijelovi potrebni za popravku sistema doći iz zaliha američke vojske, donacija trećih zemalja, komercijalnih gotovih komponenti i nove proizvodnje, prenosi AP.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE