Starješina plemena Maja iz Guatemale izveo “obred vatre” u visočkoj dolini piramida

Don Alejandro u posljednje dvije decenije ima zadatak da obiđe najvažnije svjetske piramide. Instrukcije za izbor lokacija piramida dobija u snu. Na svakoj od lokacija on izvodi drevni obred vatre, povezujući se s originalnim graditeljima piramida.

1569

Starješina Maja, Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj, boravio je ovih dana u posjeti bosanskim piramidama. Don Alejandro je ambasador autohtonih “Pueblos Mayas, Xinca and Garifuna of Guatemala” i predsjednik Nacionalnog savjeta starješina Maja “Xinca and Garifuna”.

U njegovoj pratnji bio je ambasador Cirilo Perez Oxlaj, predstavnik autohtonih Maja iz organizacije “Los Asuntos Indigenas en El Ambito Internacional”, također iz Guatemale.

Delegaciju Maja je primio pronalazač bosanskih piramida, dr. Semir Osmanagić.

Don Alejandro je pojasnio Osmanagiću da u posljednje dvije decenije ima zadatak, ispred Nacionalnog savjeta Maja, da obiđe najvažnije svjetske piramide. Do sada je posjetio piramide u Egiptu, Peruu, Meksiku, Kini, Kambodži, Guatemali i sada u Bosni i Hercegovini. Instrukcije za izbor lokacija piramida dobija u snu. Na svakoj od lokacija on izvodi drevni obred vatre, povezujući se s originalnim graditeljima piramida.

U oralnoj tradiciji Maja, koju baštini Don Alejandro, postoji izrazita veza piramida sa zvjezdanom konstelacijom Plejada.

Don Alejandro je u dva navrata obišao lokalitete Bosanske piramide Sunca i Podzemnog labirinta Ravne. Tu je i održao meditaciju i molitvu. Također, posjetio je i tumulus u Vratnici i kamene kugle u Zavidovićima.

Prilikom susreta s Osmanagićem poručio mu je da otkriće bosanskih piramida nije slučajno, već da je Osmanagićeva misija da kroz ovaj projekt svijetu donosi znanje i tradiciju drevnih graditelja.

U pratnji delegacije Maja bio je i akreditovani vodič Fondacije, koji je goste upoznao sa naučnim argumentima vezanim za projekat.

Ovo je još jedan dokaz da je otkriće Bosanske doline piramida odavno planetarno poznato i kao magnet djeluje na ljude različitih nacija, religijskih uvjerenja i tradicija. Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” nastavlja sa politikom otvorenih vrata za sve dobronamjerne posjetioce.

Komentari

komentara