Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica pa su se često snalazile s onim što su imale – to je izrodilo i ovaj specijalitet.
Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.
Sastojci za 4 osobe:
- 500 grama mahuna
- 500 grama paradajza
- 25 grama maslaca
- 1 kašika brašna
- 1 kokošja kocka
- peršun
- timijan
- sol
- mljeveni biber
Priprema
Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.
Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.
Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.
Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.
Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris.
Prijatno!
Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.