ZanimljivostiReceptiStari specijalitet iz Jugoslavije: Jelo koje se prenosi generacijama i miriše na...

Stari specijalitet iz Jugoslavije: Jelo koje se prenosi generacijama i miriše na djetinjstvo

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica pa su se često snalazile s onim što su imale – to je izrodilo i ovaj specijalitet.

Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 grama mahuna
  • 500 grama paradajza
  • 25 grama maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 1 kokošja kocka
  • peršun
  • timijan
  • sol
  • mljeveni biber

Priprema

Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.

Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.

Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.

Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.

Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris.

Prijatno!

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE